Att studera på distans – skillnaden på förväntningar och verklighet. Ett exempel

Gästskribent MalinHösten 2012 började jag studera webbutveckling på distans vid Högskolan Väst. Det var direkt efter gymnasiet och jag såg fram emot att läsa någonting jag verkligen var intresserad av. Utbildningen jag ville läsa fanns bara i Trollhättan och jag bor i Göteborg så jag valde att läsa den på distans, vilket jag inte tyckte var något problem utan såg det som ett plus. I den här artikeln ska jag skriva om hur det var för mig och ta upp fördelarna med att läsa på distans och också de nackdelar som finns.

Vad jag förväntade mig

Innan jag började studera tänkte jag bara att allt skulle vara jättebra och härligt att inte behöva åka till skolan varje dag och kunna gå upp när jag vill. Det var nog det jag såg mest fram emot, att få sova så länge jag ville och vara uppe så sent som jag ville. Och också att få bestämma själv när och var jag skulle studera. Jag tänkte att det här kommer vara hur lätt som helst och jag kommer klara det utan problem.

Hur det faktiskt var

Jag märkte ganska snart att mina förväntningar inte riktigt stämde överens med verkligheten. Jag märkte att jag ändå var tvungen att gå upp ganska tidigt för att hinna med allting på en dag och ha tid för att göra andra saker också. Jag märkte också att det var svårare att lära sig vissa saker bara genom föreläsningar och kursböcker. Men det gick ändå bra till en början och jag tyckte det var roligt. Och jag slapp ju faktiskt fortfarande gå upp och ta bussen till skolan, så jag var ganska nöjd ändå.

Efter ett tag började jag hamna efter och då blev allt svårare att hålla jämna steg med schemat. Så om du funderar på att söka en utbildning på distans ska du veta att det krävs en hel del självdisciplin och ambition. I de kurser jag tyckte om och tyckte var roliga gick det jättebra och jag jobbade på bra. Inom de kurserna var det precis som jag hade förväntat mig och jag trivdes med att plugga de ämnena. Jag var mindre motiverad att läsa de kurserna jag inte tyckte jag behövde, vilket ledde till att jag hoppade av tre kurser. Under vissa perioder var det precis som jag hade trott när jag hade lite att göra och det var jätteskönt. Jag behövde inte plugga mer än en gång i veckan och resten av tiden kunde jag göra precis vad jag ville.

Att tänka på innan man väljer en distansutbildning

Så om du funderar på att söka en utbildning på distans ska du veta att det krävs en hel del självdisciplin och ambition. Du måste vara beredd på att den kan krävas en hel del av dig och antagligen mer tid än vad du tror. En annan sak att tänka på är att man inte får träffa sin klass någon gång och man får inte träffa några nya människor. Så om du är en väldigt social person så kan det bli ganska långtråkigt att vara ensam hela dagarna. För mig var det däremot inget problem, det var snarare väldigt skönt att inte behöva skaffa nya vänner i en ny klass, men det är värt att fundera på innan man börjar.

För att sammanfatta så finns det många fördelar med att läsa på distans och det kan vara väldigt skönt och avslappnat, men det finns också en del nackdelar för de som inte är villiga att arbeta hårt. Tro inte att det kommer vara en barnlek för då kommer du få en otrevlig överraskning senare!