Välj rätt teleskop

Ett första teleskop till barnet i familjen – eller ett avancerat till studenten? Vilket teleskop som bör väljas beror självklart på vilket behov som finns. Här listas några av de punkter som, enligt experterna på teleskop, bör jämföras:

Användarvänlighet för barn

Vuxna har oftast tålamodet att göra flera olika inställningar och anpassa teleskopet utifrån hur det förväntas användas. Hos barn är tålamodet ofta något mindre (eller mycket mindre) vilket gör att användarvänligheten väger tungt i val av barnmodell av teleskop.

Det ska vara enkelt att ta fram den och börja titta på stjärnhimlen. Det bör även vara en så pass kraftig förstoring att barnen ser det spännande att kika ut i rymden. En rekommendation är därför att välja minst x30 i förstoring och ett stort synfält. En ytterligare fördel är om den är relativt liten och därmed ryms på ett skrivbord eller liknande.

Exempel på modell:

Sky-Watcher Heritage har en glad design som tilltalar barn. Den är även så pass liten att den kan ställas på ett skrivbord eller ett litet bord. Lätt att flytta och använda. Även priset bör ses som en fördel då den kostar ca 1000 kronor.

Lätt att ta med överallt

I vissa fall är det vikt och storlek som väger tyngst. Ska den tas med på en fjällvandring eller några dagars kanottur kan en vikt på bara något hekto vara helt avgörande för val av modell. Det finns nämligen enkla och lätta teleskop som inte kostar speciellt mycket. Självklart får man färre tekniska funktioner än om de dyrare och större modellerna men allt beror ju på behov.

Sök efter en modell där benen kan vikas ihop, som har låg totalvikt och som ändå har god förstoringsförmåga.

Exempel på modell:

8X Teleskop BAK4 är liten och lätt. Med enbart 272 gram kan det lätt tas med i väskan oavsett om det är till skolan eller på en längre vandringstur. Montera benen och skapa stabilitet när den ska användas. Förstoringen som erbjuds är x8 vilket alltså är betydligt mindre än modellen ovan. Men styrkan sitter i flexibiliteten – inte i tekniken. Priset är ca 500 kronor.

Med WiFi och mobilanslutning

En mycket smidig funktion är om teleskopet är uppkopplat mot internet via WiFi och är möjlig att styra via mobilen. Därmed kan även enkelt skärmklipp tas på det som zoomats in.

Det tar ett tag att komma igång första gången då modellen behöver kopplas upp på WiFi samt app installeras på mobilen. Men när det är genomfört erbjuds en betydligt större flexibilitet än om enbart manuella justeringar kan genomföras.

Dessa modeller är generellt något större och mer tekniskt avancerade. Det är en funktion som knappast hittas hos modeller för 500 kronor så som modellen ovan.

Exempel på modell:

Atro Explorer 130PS AZ GTI är ett komplett teleskoppaket. I paketet ingår allt som krävs för att verkligen uppleva närheten till rymden. Med brett synfält och optikdiameter ges mycket god användarvänlighet. Förstoring kan ske upp till x65. Priset blir betydligt högre än på modellerna ovan, ca 7 000 kr, men då ges även fler och bättre funktioner.