Så fungerar Sverigekontanter

En jämförelsetjänst som hjälper privatpersoner och företag att hitta rätt lån – behövs det? Ja, det anser i alla fall företaget bakom Sverigekontanter som med recensioner och guider vill guida till bättre lån. För det är tydlig skillnad på de dyra och de billigare alternativen. 

Sverigekontanter recenserar, betygsätter och presenterar över 50 olika långivare i Sverige. Deras omdömen sammanfattas i en tabell vilket även gör det enklare för konsumenterna att hitta de långivare som fått bäst betyg.  Webbplatsen har, förenklat, tre kategorier och tjänster.

Hitta långivare som passar din profil

På startsidan presenteras ett flertal olika kategorier så som Bolån, Samlingslån, Privatlån och Billån. Genom att fylla i önskat lånebelopp och löptid visas direkt hur många långivare som passar lånebehovet. OBS – det är antal månader (inte år) som önskad amortering gäller.

Genom att exempelvis välja Privatlån på 50 000 kr och amorteringstid på 5 år visas samtliga långivare som uppfyller dessa kriterier.

Förfina din sökning

Nästa steg är att förfina sökningen för dig som har betalningsanmärkningar. Klicka i rutan ”Låna med betalningsanmärkningar” och enbart dessa långivare kommer nu att presenteras.

När enbart räntan är avgörande…

Har du god ekonomi och inte någon betalningsanmärkning? Då är det räntan som är absolut viktigast att jämföra. Av den anledningen har Sverigekontanter skapat en särskild kategori om låneförmedlare.

Vilken jämför flest banker? Vilka belopp jämför de? Vilka betyg för de på andra recensioner?

Bland de största, och bästa, som nämns finns exempelvis Lendo, Advisa och Sambla som alla jämför närmare 40 banker. Fördelen med att gå via låneförmedlare är framförallt enkelheten. En enda ansökan skickas in, en enda kreditupplysning tas – och svar ges från alla samarbetande banker.

När annat är ränta är avgörande

För de flesta är räntan främst avgörande. Men det finns även andra funktioner och tjänster på lånen som kan göra det enklare att hantera det. Vill du exempelvis ha ett lån med:

Betalningsfria månader

Med betalningsfri månad väljer du själv vilken månad som inget ska betalas på lånet, varken ränta eller amortering. De flesta väljer detta i januari (efter julen) eller augusti (efter semestern). De brukar inte få ligga efter varandra och det krävs att återbetalning skett utan anmärkning innan.

Flexibel amorteringstid

Om du betalar 1000 kr i månaden och vill ändra månadskostnaden – hur gör du då? Med flexibel amorteringstid är det inte några problem. Förläng amorteringstiden när detta behövs – vilket sänker månadskostnaden. Förkorta amorteringstiden när du har möjlighet – och betala av snabbare.

Ränta som sänks över tiden

Den ränta som du får när lånet tecknas är generellt på samma nivå under hela lånets löptid. Men vissa långivare har ”bonusprogram” som innebär att räntan kan sänkas förutsatt att återbetalningarna sker enligt avtal eller genom att ytterligare tjänster tecknas.

Amorteringsfritt i början

En del som tecknar lån gör detta eftersom de inte klarar av månadens utgifter. För dem kan det vara extra bekvämt att ha amorteringsfritt i början av lånets löptid. Därmed blir det en ”mjukstart” på återbetalningen av lånet.