Tips inför köpet av begagnad fyrhjuling

Så står du där och tänker köpa dig en begagnad fyrhjuling. Men vad ska du köpa? Här kommer lite tips på vad du ska tänka på.

Det vanligaste namnet på dessa fordon är samlingsnamnet ATV (All Terrain Vehicle) så den förkortningen kommer att nu användas i denna text.

Användningsområde

Det första du ska fråga dig är vad du ska använda den till. Ska du dra timmer med den? Ploga garageuppfarten? Enbart köra i stan med den? Piska grusvägar? Kasta dig huvudlöst rakt in i ett träsk och försöka ta dig därifrån med blod, svett, winsch och tårar? Det finns många användningsområden och det finns nästan en ATV-modell för alla möjliga användningsområden.

När du har kommit fram till vilket pris du är beredd att betala och vad du ska använda den till så kommer ju frågan, vilken sorts ATV behöver jag?

Här kommer en liten förklaring på de vanligaste modeller av ATV som marknaden har att erbjuda.

4WD- För arbetarna

4WD betyder exakt vad som står, den är fyrhjulsdriven. Här finns det många olika sorter, men det vanligaste är att de har en överkopplingsbar drivning mellan 2WD och 4WD. De flesta modeller har automatisk växellåda, och i stort sett alla har Hög och Låg läge. Det vill säga Högläge för körning i lätt terräng och då man vill köra lite fortare och Lågläge då man har mer last eller kör i oländig terräng och behöver kraft istället för fart. De som köper en 4WD använder den oftast som ett nyttofordon även om många även gärna klättrar omkring i skog och mark med dem i rent hobbysyfte också.

Quad – Mest för kul

Detta är enkelt förklarat en cross på fyra hjul. Dessa fordon körs i regel hårt och har stötdämpare, ram, slitdetaljer och framförallt motor som behöver ses över ofta. Driften sker oftast via kedja till bakhjulen, dvs enbart bakhjulsdrift. Vanligast är en manuell växellåda men det finns de som har automatisk även här.

Hade du tänkt att fara omkring på grusvägar och sladda rejält? Hoppa omkring i ett grustag? Eller kanske testa dina kunskaper på crossbana? Då är det denna modell av ATV som du ska köpa. Om du enbart ska köra på asfalt är en Quad det vanligaste man köper.

Kvalité?

Sedan har vi det där med kvalitet, det skiftar rejält beroende på modell och var de är tillverkade, så enkelt är det. Ska du slita hårt med den är det säkrast att leta efter ditt fordon bland premium maskinerna, såsom Yamaha, Suzuki, Can-Am, Gas gas, Kawasaki, Honda eller exempelvis Polaris. Dessa har tillverkat fyrhjulingar under många år och har även rejält uppbyggda reservdelskataloger, för gå sönder lite då¨och då det gör dem det är bara att acceptera.

Ska du däremot använde ATV:n på mer hobbybasis kan du även kolla in de lite billigare alternativen till exempel Dinli, Tgb, Hyosung, Lifan, SMC och så vidare.

Väg eller crossregistrerad

En fråga som har stor inverkan på priset är om du vill köra den på allmän väg eller enbart i skog eller på crossbana? Har du tänkt köra på allmän väg krävs det att den är vägregistrerad och då går priset i allmänhet upp. Dessa ATV måste besiktigas vartannat år, likadant som en mc och måste ha minst trafikförsäkring. Ska du bara hålla till i skogen räcker det med terrängregistrering, i stort sett samma som en registrering en snöskoter har. Den kräver försäkring men behöver ej besiktigas på samma sätt som föregående. Dock kan du inte köra den på så många ställen förutom i just terräng. Du kan även köpa en helt oregistrerad men den får du enbart köra på crossbanor eller inom inhägnat område.

 

Men smaken är som baken…

För så är det, det märke som för någon är skräp, är helt okej för någon annan, allt beror på vad man har för förväntningar och vad man använder den till. Men en mycket enkel tumregel är att om fordonet är tillverkad i Japan eller USA så är de dels dyrast men även hållbarast, är de tillverkad i Kina så kan kvaliteten skifta kraftigt ( i Kina är de inte lika noga under tillverkningen vilket innebär variationer mellan fordon av samma märke) Sedan finns det de fyrhjulingar som är tillverkade i excempelvis Taiwan och de är generellt lite högre kvalitet på dem än Kina produkterna.