Säker till häst: bra att veta innan man börjar rida

Innan man börjar rida behöver man en viss typ av utrustning innan man sätter igång. Ridsporten har ett rykte om sig att vara dyr och exklusiv, men så behöver det inte alls vara. Idag finns mängder av begagnad utrustning, både för häst och för ryttare, till salu. Ridsporten är en växande idrott och utgör idag en av Sveriges största folkrörelser. Med tanke på det har antalet internetbutiker som säljer utrustning också ökat, så det lönar sig att leta runt lite innan man handlar.

Vad behöver man när man rider?

Ridhjälm

Det allra viktigaste när man rider är att man har en godkänd hjälm. Här bör man se till att hjälmen är hel om man köper begagnad. Ofta räcker det med en enda avramling för att en hjälm ska spricka lite, så köper man begagnad, bör man se till att säljaren kan garantera att hjälmen är hel. Är det dock en enda sak man ska köpa ny, så är det hjälm. Nya hjälmar kan kosta alltifrån 300 kr till 2000 kr.

Ridbyxor

Ridbyxor är praktiska av det skäl att de är tillverkade i slitstarkt material, ofta i mocka eller behandlat läder vid sits och gren. Det gör att det är lättare att få ett bra grepp med benen när man sitter i sadeln. Ridbyxor ska sitta åt eftersom vida byxor lätt skapar skavsår om det uppstår veck. Det finns en enorm mängd ridbyxor på marknaden, i alla möjliga sorters material. Vanligast är någon form av stretchig bomull med förstärkning vid knä och/eller sits och gren. När man provar ridbyxor ska man vara noga med att de är sköna och följsamma och att de inte är för långa i benet. Det blir lätt knöligt om man behöver vika upp byxan.

Ridskor eller ridstövlar

På fötterna är det viktigaste att man har skor eller stövlar med klack. Detta för att undvika att man fastnar med foten i stigbygeln om man skulle ramla av. Många moderna stigbyglar är dock fästa med ett gummiband på yttersidan så risken att man fastnar är ändå liten. Ridskor används med fördel tillsammans med chaps eller shortchaps i läder eller mocka. Chaps är som ett överdrag som fästs under skon och med dragkedja längs vaden. Man kan förstås använda enbart ridskor men då glider gärna benet lättare längs sadeln – man får bättre grepp med chapsen. Kombinationen skor och chaps är oftast billigare än ridstövlar i läder. Ridstövlar finns också i gummimaterial men är då mindre stretchiga i vaden. Ridskor och chaps är därför att rekommendera för den som har lite kraftigare vader.

Säkerhetsväst

För bara några år sedan var säkerhetsvästen fortfarande okänd. Idag används den överallt inom ridsporten, framförallt av unga ryttare. Man kan se en tydlig generationsskillnad här – äldre ryttare använder säkerhetsväst i mycket mindre utsträckning. Säkerhetsvästen är en vadderad väst som skyddar ryggen vid fall. Den kommer i olika storlekar för barn och för vuxna och den ska sitta tajt. Kanske tajtare än man tror – det kan ta ett tag att vänja sig vid den. Idag lånar ridskolor ofta ut säkerhetsväst till sina yngsta ryttare, precis som med ridhjälmar.

Ridspö och sporrar

Som nybörjare finns det inget fog för att använda varken ridspö eller sporrar. Ridspö finns i tre olika huvudvarianter: dressyrspö, som är längre; ett kortare hoppspö och en mer generell variant. Spöet används för att förstärka det man begär av hästen – det ska alltså inte användas i bestraffningssyfte. Det kan ta ett tag att vänja sig vid att använda spö och man behöver inte bekymra sig med det som nybörjare.

Detsamma gäller sporrar. Sporrar fästs runt ridskon eller ridstöveln och används i förstärkande syfte för att hästen ska förstå det man begär av den. Sporrar ska användas i begränsad omfattning eftersom det händer att hästar får skador av dem; egentligen bör bara den rutinerade ryttaren som känner till dess inverkan på hästen använda dem. Till skillnad från ridspö, får sporrar användas under dressyrtävlingar. Under hopptävlingar får både spö och sporrar användas.

Ridhandskar

För att få ett bättre grepp om tygeln kan det vara bra att investera i ett par ridhandskar. Även dessa kommer i en mängd varianter och material. En bra utgångspunkt är att handsken ska sitta åt ordentligt, så att den inte halkar omkring på handen när man håller i tyglarna. Ridhandskar är också bra att använda om man vill undvika blåsor på händerna.