Tyllkjolen, från Svansjön till vardagsplagg

Tylltyg är döpt efter staden Tulle i Frankrike och kännetecknas av att det är ett tyg som består av bomull eller silke och som har en tydlig nätstruktur. En tyllkjol består av tylltyg och dessa kan idag användas vid många olika tillfällen och av många olika personer. En tyllkjol kan relativt enkelt tillverkas själv, men det finns också många olika affärer och webbplatser där de kan köpas.

Ett användningsområde för tyllkjolar är som maskeraddräkter eller utklädningskläder. Tyllkjolar förekommer ofta i dräkter där personen ska klä ut sig till exempelvis älva, fjäril, nyckelpiga eller ängel, men även mer ”onda” karaktärer förekommer som exempelvis djävul. Vad beträffar utklädningsvarianten av tyllkjol så är den ofta relativt kort och förekommer i starka färger eller med glitter på.

Ett annat tillfälle då de används är i baletter, då balettdansöserna och balettdansörerna bär dem för att bättre framhäva karaktären hos den rollfigur som de dansar. Denna sorts tyllkjol kallas för en tutu. Tyllkjolar har dock inte alltid använts i balett (och används inte heller alltid). En av de första gångerna som tyllkjolen användes i en balettföreställning var faktiskt år 1877 i Moskva då föreställningen Svansjön sattes upp och dansarna bar balettkjolar med fjädrar på. Det var också efter den här föreställningen som tyllkjolar blev riktigt populära.

På grund av att tyllkjolar går att göra i önskad längd och med mycket volym, så går de utmärkt att använda som en underkjol till en finare tillställning. De gör så att klänningen eller kjolen står ut lite mer och kanske faller lite snyggare, dock så kan tyll vara ganska stickigt direkt mot bar hud.

Sist men inte minst så kan tyllkjolar också vara snygga precis som de är, med någon snygg överdel som en blus, t-shirt eller en skjorta. Många som väljer att ha en tyllkjol till vardags föredrar att ha en lite längre kjol i en mer neutral färg, men det väljer man helt och hållet själv. Tyllkjolar kan också användas av de som har en lite alternativ stil eller helt enkelt trivs i dem, till exempel de som har klädstilen emo eller punkare. Kronprinsessan Mary av Danmark och hennes dotter har också använt tyllkjolen vid en finare tillställning istället för en mer vanlig klänning och behöver inte se mindre eleganta ut för det.

Källa:Tyllkjol.nu