Välja designlampor till arbetsplatsen

Oavsett om man behöver designlampor till ett gemensamt kontor eller till en arbetsplats i hemmet så bör man noga tänka igenom sitt val. Det är sällan klokt att bege sig till en lampbutik för att välja ut belysning som man tror kommer att fungera. Även om en lampa är jättebra och snygg så är det inte säkert att den ger den effekt som man är ute efter då den har installerats på kontoret. Det man måste titta på är:
– existerande ljuskällor
– hur många som sitter i samma rum
– hur det ser ut med datorskärmar
– vilken budget man har för lamporna
Större företag brukar hyra in specialister som kan anpassa belysningen perfekt. Förutom god belysning i taket så kan man lägga till lampor vid varje arbetsplats. Dessa lampor får inte verka störande för andra som sitter i samma rum så man kanske får möblera om en aning för att det hela ska fungera som man tänkt sig. För tips och rekommendationer om hur man möblerar om hem och trädgård med små medel rekommenderar vi att läsa artikeln ”Gör om hem och trädgård med små medel”.
På ett kontor så kan man ju även ha produktskåp och annat som är till för att skapa rätt stämning och ge gäster en professionell känsla. Dessa skåp bör också ha belysning som gör att man verkligen ser det som presenteras på hyllorna. Man kan använda sig av vanliga spotlight-lampor eller investera i möbler där belysningen ingår.

En arbetsplats måste ha lampor som gör att man inte blir trött av att se på en skärm eller jobba på annat sätt. Om man upplever trötthet på jobbet och ständig huvudvärk så kan det mycket väl bero på att belysningen inte är bra. Man ska ta tecken om att ljuset inte är tillräckligt på allvar. Det är inte bara så att vi blir trötta och hängiga av mörka miljöer, man kan faktiskt skada sin syn genom att överanstränga sig och försöka se det man inte kan se i ett alltför mörkt rum. Blänk i skärmar kan också vara farligt så se till att designlamporna installeras på rätt sätt med rätt ljusstyrka.