Tips till affärsresenärer för bättre privatekonomi

Det finns mängder av tips på nätet om hur man kan förbättra sin privatekonomi. Det handlar främst om att spara pengar i hushållet och hålla i den inkomst man har så mycket som möjligt. Däremot finns det betydligt färre tips om hur man kan få en bättre privatekonomi genom att agera på rätt sätt på jobbet. Väldigt många yrken har ”dolda” arbetsförmåner vilka skulle kunna lyftas fram som ett sätt att förbättra ekonomin. Det kan vara allt från rabatter som ges till de anställda, att personalen kan låna företagsbilen, hyra sommarstuga extremt billigt eller äta pedagogiska måltider

Flygresor och hotellnätter ger bonuspoäng

De som reser mycket på arbetet har en unik förmån som allt för få utnyttjar. En del reser endast inom Sverige och bor på hotell medan andra genomför en mängd flygresor per år för att besöka kunder i flera olika världsdelar. Men oavsett var man åker finns det poäng att samla. Många hotellkedjor samt flygbolag har nämligen bonuspoäng som går att samla ihop. Dessa bonuspoäng går sedan att byta ut mot gratis hotellnätter eller flygresor för vanligtvis en eller två personer.

Det hela går att likna med att en företagare som handlar på ICA och sedan drar sitt privata bonuskort i kassan när han ska betala. Företaget betalar maten medan privatpersonen får bonusen.

Med tanke på att både flyg- och hotellbranschen är ganska givmilda med bonus samt att kostnaden för dessa rese- och boendeformer är relativt dyra blir det snabbt värdefulla bonuscheckar som lämnas ut till de anställde. Dessa kan sedan användas när som helst.

Ofta har företagen avtal att de ska vända sig till ett enda flygbolag och en enda hotellkedja vilket gör det lätt som anställd att skaffa bonuskort hos dessa. När sedan resan bokas på nätet ska bonuskortets nummer uppges. Alternativet är att ringa och boka men även i dessa fall är det lätt att uppge numret för att få få cashback och bonus på flygresor och hotellnätter.

Inkomstförsäkring  – När jobbet inte finns kvar

Så länge som anställningen finns och lönen kommer på kontot är sättet att få gratis resor (som beskrivits ovan) ett perfekt sätt att semestra billigt tillsammans med en vän eller med familjen. Men med kärvare ekonomiska tider är det inte lika självklart längre att en anställning finns kvar år från år. Det räcker med att företagets största kund inte längre lägger några ordrar så är nedskärningarna framme som ett brev på posten. ”Men man kan ju leva på a-kassan- de ger ju 80% av lönen” är det många som resonerar men det de inte är medvetna om är att a-kassan har ett tak på endast 18700. Det går alltså inte att få ut mer av lönen oavsett om detta är 50,60,70 eller 80% av den lön man annars skulle ha haft.

Men det går att försäkra sig mot detta inkomstbortfall med en inkomstförsäkring. Dessa tecknas vanligtvis genom det fackförbund man tillhör men går även att teckna privat. Inkomstförsäkringen täcker upp så att man får ut 80% även lönen oavsett taket hos a-kassan.

Ett exempel: Adam får ut 24000 kronor varje månad. När han blir arbetslös betalar A-kassan ut 80% av detta. Det skulle varit 19200kr. Men eftersom taket är på 18700 så betalar de endast ut denna summa. Resterande 500 betalar inkomstförsäkringen.

Det finns även möjlighet att teckna tilläggsförsäkringar till inkomstförsäkringen.  Dessa tecknas på ett vanligt försäkringsbolag och skiljer sig något åt mellan de olika bolagen. Men generellt är det två saker som går att täcka med dessa tilläggsförsäkringar.

För det första handlar det om hur många dagar som ersättningen kan betalas ut på. Om den vanliga inkomstförsäkringen täcker upp till 150 dagar kan man köpa till 50,100 eller 150 dagar vilket gör att det är möjligt att få 80% av sin lön i hela 300 dagar.

Alla inkomstförsäkringar har även ett tak på hur stor ersättningen kan vara i månaden. Det brukar vara riktigt högt dvs närmare 50-60.000 kr. Men det finns även de som tjänar betydligt mer än så och kan därmed köpa en tilläggsförsäkring som gör att de kan få ut 80% av sin lön upp till tex hela 150.000kr.
<>

jämför och försäkra din inkomst  – det lönar sig framförallt den dagen som du helt oväntat står arbetslös.  Framförallt om du brukar få ut mer än 18700kr i lönekuvertet.