Olika material på bänkskivor

Idag finns det bänkskivor i flera olika material vilka alla har sina fördelar. Vilken man ska välja är helt beroende på vilken funktion skivan ska ha och var den ska sitta. De vanligaste materialen är:

Massivt trä

En tjock bänkskiva av ett fint träslag kan verkligen lyfta ett helt kök. Men träet kräver sitt underhåll. Skivan bör behandlas med speciell olja alternativt med vax för att skapa en vattenavstötande och hållbar yta. Skulle det bli många hack i skivan kan man behöva slipa om den. Efter en omslipning ska man vara extra noga med att olja in skivan igen. Ett test man kan göra är att placera lite vatten på skivan. Om vattnet bildar små pärlor är skivan mätt. I annat fall är det tid att behandla den igen.

Sten

De skivor av sten som är vanligast består av granit, svart diabas eller marmor. Det finns visserligen även skivor av annat material men detta är de tre som verkligen dominerar på marknaden. En fördel med stenskivor är att ingen är den andra lik. Alla består av olika nyanser och färgskiftningar. Detta är något man bör vara medveten om vid val av skiva. Att tro att skivan kommer se ut som demoexet i butiken är alltså helt fel.  Av stenskivorna är marmor mest porös vilket resulterar i att fläckar och skador lättare uppstår.

Laminat

Laminat är synonymt med hållbarhet vilket har gjort att detta är det material som är populärast idag på bänkskivor i kök. Skivan är mycket tålig för repor och skador och kan samtidigt klara av värme på upp till 180 grader. Dessutom är fördelen med laminat att det finns så många olika färger, mönster och modeller att välja mellan.

Rostfritt

Rostfritt är ett tidlöst material som alltid har vairt populärt i många kök. Att däremot sätta en hel bänkskiva i köket av rostfritt stål är lite mindre vanligt – i alla fall hos privatpersoner. Det är betydligt vanligare i storkök även om det börjar sakta men säkert även sprida sig till privatpersonskök. De som väljer rostfritt bör tänka på att det ska matcha resterande kök vilket kan göras genom att t.ex. ha rostfria handtag på dörrar och luckor.

Att köpa bänkskiva online eller i butik

De som letar efter stiliga bänkskivor av granit och marmor i Stockholm har inte speciellt svårt att hitta en återförsäljare av detta. Det finns en rad byggfirmor som erbjuder bänkskivor i olika material men även specialistaffärer som nästintill enbart fokuserar på denna produkt. Det är en stor fördel att kunna känna på materialet och se hur de ser ut i verkligheten. Har man möjlighet att åka till någon av dessa butiker är detta att rekommendera istället för att direkt beställa online.

De som däremot bor i en mindre ort eller av annan orsak inte har tillgång till att besöka någon av dessa butiker bör välja onlinebutik med stor noggrannhet. Räkna på fraktkostnaden och undersök vad som krävs av dig om skivan måste returneras av en eller annan anledning. De skivor som är av granit och marmor är rejält tunga och samtidigt relativt ömtåliga vilket gör att fraktkostnaden kan bli höga.