Varför prova dejting på nätet?

När nätdejting en gång lanserades var det inte många som öppet vågade säga att de var registrerade på någon av dessa dejtingsidor. De som använde dessa dejtingsidor klassades som desperata eftersom de inte ”klarade av” att hitta någon på ett klassiskt sätt.

Idag är dessa fördomar helt borta vilket inte minst beror på att stora delar av vårt sociala liv sker genom nätet. Vi umgås genom chat, forum, facebook och andra sociala medier vilket gör det lika naturligt att träffa någon på någon av de många dajtingsidor som finns som att träffa någon på en lokal krog.

Allt fler använder just dessa dejtingsidor för att hitta sin partner och detta är inte enbart för att det har blivit socialt accepterat utan även för att det finns flera fördelar med denna kontakt.

Dina villkor

På dejtingsidor skapar du en profil där du beskriver dig själv och lägger upp en bild. Sedan är det upp till dig att ta kontakt med andra på sidan samtidigt som de kan ta kontakt med dig. Men blir du kontaktad av någon som är efterhängsen eller på annat sätt jobbig är det lätt att spärra bort dessa. Många dajtingsidor har nämligen funktionen som blockarer meddelande från en annan profil. Genom bara ett musklick hålls de jobbiga personerna borta.

Lika lätt är det inte i verkliga livet. De som har fått en efterhängsam typ efter sig på en krogrunda kan många gånger räkna med att hela kvällen kommer bli förstörd. Dessutom vågar man knappt gå tillbaka till samma ställe igen med risken att personen är där igen.

På dajtingsidor finns istället fördelen att det lätt går att blocka otrevliga personer samtidigt som det även lätt går att byta profil och på så vis göra sig helt ”osynlig” på forumet.

Lär känna i din takt – på riktigt

Har du varit på dejt någon gång och du känt att du inte vet vad du ska säga, göra eller agera? Sådana situationer behöver aldrig uppstå på dejtingsidor. Du väljer själv när och om du vill svara personerna som skickar privata meddelanden. Genom att lära känna personerna i din takt behöver du aldrig känna dig överkörd eller påtvingad in i en relation.

En kritik som ibland framförs mot dejtingsidor är att kontakten enbart är digital och därmed kan personerna välja att enbart lyfta fram sina goda sidor. Dessa kritiker brukar även påpeka att man måste träffas för att kunna lära känna en person så bra så att man vet om det kan bli något i framtiden.

Kritiken är delvis felaktig. Genom att enbart skriva till varandra har man just den tiden på sig att svara som många behöver för att hinna tänka efter vad de egentligen tänker och tycker. På en dejt ska allt vara så trevligt och bra att många snarare blir tillgjorda och definitivt inte visar sitt rätta jag.

Att istället få skriva meddelanden i lugn och ro genom olika dejtingsidor är ett bättre sätt att kommunicera för att skapa en grund att stå på till den dagen man träffas på riktigt.

Tänk efter – före

Även om det finns en rad fördelar att anmäla sig till någon av sveriges bästa dejtingsidor och hoppas att livskamraten finns där så finns det lite man bör tänka på.  Hör med andra som använt sig av dejtingsidor för att få tips och råd om vilka misstag man bör hålla sig borta från. Det finns även en hel del sidor på nätet där man kan läsa om vad man ska tänka på när man använder sig av dejtingsidor.

Vilken av alla dejtingsidor man sedan ska välja är lite beroende på tycka och smak. Det finns dejtingsidor med som är allmänna och de som har en speciell inriktning. Enklast är att besöka någon av de websidor som sammanställer alla dejtingsidor och jämför dem.

En nybörjare gör även ofta det vanliga misstaget att välja gratisversionerna av dessa sidor. Det behöver inte vara fel med dejtingsidor som är gratis men när man måste betala (många går att prova gratis en viss period) så höjs nivån både på sidan och de användare som är där.  Tänk efter själv, var skulle du gå om du inte ville ta dejtandet på allvar…