Olika sätt att låna pengar – Fördelar nackdelar

När huset ska köpas, bilen ska lagas eller bröllopet genomföras är det många som finansierar detta genom att låna pengar. Idag finns en rad olika sätt att låna pengar och alla har sina fördelar och nackdelar.

Låna på Banken

Att låna på banken är det klassiska sättet att få lån. Under lång tid var detta sätt det enda som var tillgängligt för konsumenter vilket gjorde att man var helt beroende på vilket svar som banken gav vid låneförfrågan. Fördelen med att låna på bank är att de ger låg ränta, uppläggningstiden är lång och att personalen är noga med att kontrollera att man kan betala tillbaka. Däremot är nackdelen att man inte alltid får lån. Banken kan besluta att man inte har möjlighet att betala tillbaka dvs de anser att säkerheten är för låg. På så vis ställs allt för många utanför möjligheten till investeringar i hus eller bil.

Andra låneinstitut

De senaste 20-30 åren har en rad låneinstitut växt fram som erbjuder både mindre och större lån. Dessa är ofta kopplade till ett företag inom detaljhandeln som IKEA, ELLOS eller ICA men kan även vara helt fristående företag som enbart fokuserat sin verksamhet på lån ex BlueStep.

Fördelen med dessa är att det är lättare att få lån än hos bankerna även om det inte betyder att alla får lån. Nackdelen är framförallt att räntan är högre. Man kan därför generellt säga att ju lättare det är att få lån desto högre ränta måste institutet ta. Detta på grund av att de behöver kompensera risken att personen inte har möjlighet att betala tillbaka.

SMS-lån och snabblån

Det nyaste sättet att låna pengar är genom snabblån eller s.k SMS-lån. Dessa lån har fått namnet från att de går att teckna genom att bara skicka ett SMS. Det är extrem enkelt att få lånen och den enda anledningen varför man inte skulle få lånet är om man misskött sig hos just denna långivaren tidigare.

Nackdelarna hos dessa lån är två. För det första är räntan extremt mycket högre än hos de andra två lånealternativen. För det andra att det är så extremt lätt att teckna dem. Det har visat sig att allt för många unga (det är mest unga) fastnar i skuldträsket för att de inte lyckats betala tillbaka några tusenlappar i tid. På grund av den höga räntan eskalerar skulden fort och gör det än svårare att få ner den.