Fotopresenterna tog över efter framkallningen

När digitalkameran tog allt större mark på marknaden var det allt färre som framkallade sina bilder hos fotobutikerna. Man började spara dem digitalt och skrev ut några få från sin egen skrivare. Många trodde nog att detta skulle bli dödsstöten för fotoföretagen men bara efter något år hade de lagt om kursen och erbjöd andra fotoprodukter som inte privatpersonerna klarade av att tillverka hemma.  Visserligen finns det fortfarande de som framkallar bilder i det klassiska formatet men det som butikerna framförallt marknadsför sig med är fotoalmanackor, fotomuggar, fototröjor m.m.

Det blev snabbt populärt att trycka sin egen bild på en mugg eller t-shirt. Även örngott och andra tygprodukter var tidigt ute på marknaden.  En konkurrensfördel har helt enkelt blivit att kunna erbjuda annorlunda fotoprodukter som inte går att hitta på så många andra ställen. Även om priset alltid är en faktor som kunderna tar hänsyn till förväntar de sig allt mer ett stort utbud av produkter. De vill veta att när de går in i fotobutiken så ska det finnas en fotopresent där som passar oavsett om personen ska gå på dop, bröllop eller 90-års fest.

Idag är de vanligaste fotopresenterna almanackan, stora förstoringar, canvastavlan och fotomuggen. Canvastavlan har inte erbjudits speciellt många år men blev snabbt mycket populär när den lanserades. Den bild som kunden vill ha trycks på klassisk canvasduk som sedan spänns upp över en träram. Det ser då ut som en vanlig tavla men med ett mycket mer personligt tryck.

Andra mer ovanliga fotoprodukter som erbjuds är tryck på mobilskalet, på en kortlek eller till och med på skor.

Uppenbarligen lyckades fotobutikerna att ändra sitt fokus på ett genomtänkt sätt för utbudet av företag som erbjuder fotoprodukter är idag mycket stort. Frågan vad de gör den dagen privatpersoner kan ordna med eget tryck även på produkter – kanske får de utveckla helt nya tjänster, precis som de gjorde när framkallningen minskade drastiskt.