Skriva artiklar för en artikelkatalog? Fem tips

Just nu läser du en artikel som är placera på en s.k artikelkatalog. En artikelkatalog består av en mängd artiklar som är sorterade efter ämne. Under kategorin Hälsa hittas till exempel alla artiklar som är skrivna inom hälsoområdet. Vanligtvis får vem som helst skriva och publicera artiklar (så länge som man håller sig inom katalogens regler) men det finns även de kataloger där endast ägaren skriver artiklar och då på uppdrag av kunder. Northerngalactic artikelkatalog som denna artikel ligger på är av den andra sorten dvs alla artiklar är på ett eller annat sätt beställda.

Vad ska man då tänka på vid skrivandet av en artikel till en artikelkatalog?

Skriva i artikelkatalog – för alla

För många är en artikelkatalogs enda syfte att ge länkkraft till den sida som den länkar ut till. Detta eftersom antal (och framförallt styrkan på) länkar avgör till stor del hur högt målsidan hamnar på en Google sökning.  Men man ska inte strunta i att flera tusen personer varje dag landar på en artikelkatalog när de söker fakta efter något specifikt. Om texten de läser är ointressant lämnar de snabbt sidan. Är texten däremot intressant är chansen betydligt större att de även klickar på den länk som finns i texten vilket ger målsidan minst en besökare extra. En missuppfattning om seoskribenter är att de bara skriver blaj eftersom det endast är google som ska läsa texten. Detta kanske stämmer på de som är amatörskrivare men med tiden lär man sig snabbt att kvalité lönar sig.

Skriv för Google

Hur exakt en text ska vara uppbyggd för att tilltala Google bäst tvistar de lärde (seo-folk) om men de flesta är överrens om några saker. För det första ska man använda en kort och talande rubrik som gärna skulle kunna vara en fras som används vid sökning på Google. Om du har tänkt att skriva artiklar för en artikelkatalog, vad skulle du då söka på för fras???

Det andra man bör tänka på är rubrikerna. För det första bör alla texter har en H1 rubrik vilket är den första och tydligaste rubriken. Denna talar om för google (och för personer) vad texten handlar om. Det är även bra att ha underrubriker men då i H2.

Länka ut och in

Att man ska länka ut från en sådan katalog är självklart. Det är extremt få som publicerar artiklar på en katalog för att sedan strunta i möjligheten att få länkkraft. Däremot är det många som missar att länka in till den. Den artikel man skriver får nämligen mer länkkraft om man länkar andra domäner mot denna artikel.

Var selektiv

Att starta en artikelkatalog kan vara väldigt roligt och spännande….ett tag. De som vill ha en katalog som lever länge behöver jobba, jobba och jobba med sin katalog. Som publicist bör man därför söka efter etablerade kataloger som gärna levt en tid. Att det publiceras minst5-10 artiklar i månaden är också ett tecken på att den lever och är aktiv. Självklart varierar de även på hur mycket länkkraft som de ger. Ska du bara vara med i några få så välj de största säkra korten. Vill du utnyttja så många som möjligt så sök främst efter att de är aktiva.