Olika sätt att söka jobb

Arbetslös? Och du ser att lösningen är att varje dag gå till arbetsförmedlingen? Tänk om!

Enligt statistik är det flest som får arbete genom andra kanaler än den klassiska arbetsförmedlingen så den som är ute efter ett nytt jobb bör använda alla kanaler som finns.

Vänner ger jobb


Det borde vara en självklarhet att berätta för vänner och bekanta att man är arbetslös och även berätta vad man är ute efter för jobb och vilken meritlista man har. Detta eftersom de allra flesta får sitt allra första jobb genom kontakter. Allt för många utgår från att vännerna inte kan erbjuda något men uppenbarligen är det annorlunda. Vänner vill hjälpa till och därför kanske de i sin tur sprider vidare att du är arbetslös. Utöver att muntligen berätta kan det vara smart att visa det på facebook och andra sociala medier.

Rekryteringsföretag

För några år sedan gick det en tv-reklam som slutade med orden ”Vill du hjälp…….Ring Poolia”. Det var en kampanj för att få fler att söka sig till just det rekryteringsbolaget men de lyckades perfekt med sin slogan. Ett rekryteringsbolag hjälper till åt bägge hållen. De hjälper företagen att hitta den personal som är mest lämpad för uppdraget samtidigt som de är noggranna och ambitiösa i sitt jobb med den arbetssökande. Det räcker inte med att fylla i ett papper med namn och personnummer utan många vill även göra personliga intervjuer för att på så vis få en rättvis bild över vad personen har för potential.

Att söka jobb genom rekryteringsbolag kan vara ett sätt att få ett jobb. Det man bör tänka på är att anmäla sig till så många som möjligt som finns på den ort som man söker arbete på.

Jobba extra

Det finns en del websidor som specialiserat sig på extrajobb. Ett företag förmedlar tex endast statistjobb och en annan korta extrajobb som tex demopersonal och eventpersonal. De som förmedlar statistjobb tar visserligen betalt för att vara medlem men har en jobbgaranti dvs. att man ska få ett jobb inom en period – i annat fall fås pengarna tillbaka.

De företag som förmedlar extrajobb är det gratis att vara med i. Det enda som krävs är att man skapar en profil som visar på meriter, vad man vill jobba med samt laddar upp en bild. Via mail blir man sedan meddelad när det finns jobb att söka som passar in på profilen. När detta mail kommer ut gäller det att snabbt svara eftersom det som gäller är ”först till kvarn”.

Ta småinkomsterna

Även småinkomster är pengar. Dessutom ger alla jobb en merit som är bra att ha på sitt CV inför kommande arbetsansökningar. När det gäller små extrajobb finns det mer än vad många anar. I Sverige finns det flera företag som erbjuder ghostshopping. Det betyder att man ska handla i en affär och iaktta vissa detaljer i affären medan man är där vilka sedan rapporteras in till arbetsgivaren. Ett av dessa erbjuder t.ex. att man ska äta på McDonalds och utvärdera service och kvalité. På detta sätt får man alltså betalt för att äta…  På köpet blir ditt CV snyggare. Win and win and win-situation!