Att tänka på vid köp av fotoalbum

När de flesta idag har digitala kameror sparas bilderna mycket ofta endast på hårddisk eller en DVD-skiva. Svenskarna framkallar i betydligt mindre utsträckning och därmed har behovet av klassiska fotoalbum minskat. Men det finns fortfarande de som köper dem eftersom det av många upplevs trevligare att titta på bilder i ett album än på en datorskärm. Inte minst eftersom bildtext betydligt oftare finns med i album än i digitaliserade bildspel. De som funderar på att köpa ett klassiskt fotoalbum kan tänka på följande:

Sätta in bilderna eller klistra fast dem

Det finns två stora grupper när det gäller fotoalbum. Den ena gruppen är den där bilderna sätts in i plastfickor som sitter fast i albumet. Till höger eller vänster finns det oftast en möjlighet att skriva en bildkommentar. Det andra alternativet är de som enbart består av hårda ark som bilderna klistras upp på. Dessa är mer flexibla för användaren då det finns möjlighet att rita, klistra fast andra detaljer och skriva var som helst på sidan. Detta är alltså mer likt scrapbooking och kräver därmed mer av den som ska sätta in bilderna. Så frågan är om du vill ha det snabbt och enkelt eller mer avancerat med snyggare resultat.

Sätta in? Kolla bildstorleken

Eftersom det finns möjlighet att framkalla bilder i olika storlekar så finns det också olika storlekar på de insticksfickor som finns i fotoalbumen. De vanligaste storlekarna på dessa insticksfickor är 10*15, 11*15 samt 13*18. Kontrollera därför storleken på dina bilder innan du köper album.

Temaalbum

För de stora händelserna i livet finns fotoalbum med teman. Det blir extra snyggt att sätta in alla bröllopsfoton i ett album med bröllopstema eller sätta in bilderna på barnets första år i ett album som är barninspirerat.

Är det däremot olika händelser som ska vara med i samma album rekommenderas stilrena allmänna album.

Ringpärmen – möjlighet att bygga ut

En del fotoalbum säljs utan albumblad. Det är en fin ringpärm som man måste köpa till valfritt antal albumblad till. Med denna sort av fotoalbum skapas alltså en större flexibilitet i hur många sidor som albumet ska bestå av. Detta till motsats mot de andra albumen som har statiskt antal sidor vilket kan göra att några sidor blir tomma på slutet om enbart bilder från ett enda tillfälle ska sättas in i albumet.