Två delar på en hammare – men ändå så många variationer

Hammare som hammare – Man ska ju ändå bara slå i en spik….

Så resonerar många som ska köpa en hammare och tänker inte på att utformningen av hammaren till stor del avgör hur resultatet kommer att bli till slut.

Hammaren består av två enkla delar. Det är ett huvud och ett skaft. Trots detta finns det mängder av olika varianter på marknaden. Alla speciellt framtagna för att möta vissa specifika behov. En del väger bara några gram medan det finns hammare på flera kilon. Den som vill köpa en vanlig bygghammare kan betala kring 50-lappen eller köpa en hammare av ett märke som är mer varumärkesrelaterat, tex från verkter.se, och då betala mer. Men man får också vad man betalar för.

Skaftet

Hammarens skaft består vanligtvis av trä, glasfiber, metall eller mycket hård plast. Redan här är materialet avgörande för resultatet och vilket man ska välja beror på vad hammaren ska användas till.

I de fall som skaftet är av trä bör i alla fall ett träslag väljas som krymper minimalt om det blir fuktigt. I annat fall är risken att träet krymper så pass mycket att hammaren delar sig i två delar. De träslag som fungerar bäst är ask om det ska vara svensk råvara och hickory om utländska råvaror får användas. Hickory är känt för sin hårdhet och används även i yxor.

Huvudet

Det är främst på huvudet som det syns hur hammaren är tänkt att användas. Ban kallas den del som används för att slå ner spik eller dylikt med. Den kan antingen vara helt rak eller något konvex.

Förutom den klassiska banet finns bland annat:

Klo – En klo som sitter på motsatt sida mot banet. Denna används för att dra ur spikar eller bända upp andra föremål.

Kula – En rund kula som används vid bearbetning av plåt.

Magnet – Både banet och den andra sidan kan var magnetiskt. På dessa hammare går det att fästa en spik eller nubb därmed fästa fast med en hand.

X, Y, Z – Bokstäver som även föreställer den formation på hammaren som förekommer hos speciella yrkesområden. X är vanligaste hos skomakare, Y hos murare och Z hos snickare.

Så nästa gång du köper en hammare. Ha huvudet på skaft och köp rätt huvud och skaft.