Vad är ett omstartslån?

Det finns ett stort antal olika lån på den svenska lånemarknaden. Orsaken till det stora antalet är att de alla är inriktade mot olika kundgrupper. Som ett exempel kan bolån nämnas som tecknas med ett boende som säkerhet. Ett billån är uppbyggt för att passa för investering i bilar och CSN-lånet är till för att kunna studera.

Ett omstartslån är konstruerat för att skapa en omstart i den personliga ekonomin. Det handlar inte sällan om att en person fått en betalningsanmärkning tidigare och därefter har mycket svårt att få lån. Det finns visserligen långivare som tillåter betalningsanmärkningar men då ligger räntan inte sällan på 25-30%. Ett omstartslån, med säkerhet, har däremot betydligt lägre ränta.

Ex. En person har betalningsanmärkning och vill köpa eller äger ett hus. Genom att huset är säkerheten för lånet kan banken erbjuda lånet. Räntan som sätts blir mycket högre än ett vanligt bolån (där inte betalningsanmärkning accepteras) men långt under 20-30%.

Som ett exempel kan omstartslånet från Marginalen Bank nämnas. Räntenivån på Bolån ligger kring 5-8%. Det är högt för att vara bolån. Men mycket fördelaktigt för den som vill låna pengar med bostaden som säkerhet och undvika de dyra alternativen.

Med ett omstartslån kan små och dyrare krediterna betalas av. Om så sker blir det ett samlingslån som samlar ihop smålån till ett stort lån – vilket skapar en betydligt billigare räntekostnad.

Med ett omstartslån finns även möjligheten att kunna köpa bostad trots betalningsanmärkning.

Sammantaget fungerar detta lån som ett alternativ för den som har betalningsanmärkning att kunna få ett lån med acceptabla villkor. För ser man i övrigt på lånemarknaden så sätts räntesatserna extremt högt för dessa personer. Detta oavsett vad som legat bakom betalningsanmärkningen.

Kort sagt kan ett omstartslån vara en omstart. En ny chans att räta upp ekonomin.