Fördelarna med att jämföra och låna online

Det finns en rad olika sätt att få ett lånelöfte och därefter låna pengar på en bank eller annat låneinstitut. De som vill träffa någon säljare personligen går till ett kontor och diskuterar lånevillkoren även om det idag är allt fler som inte längre väljer detta alternativ.  Det är även möjligt att ringa upp låneinstitutet och diskutera olika låneformer innan de som vill låna pengar får klart med allt inför lånet. Möjligheterna är många men de som väljer att jämföra och låna pengar online har flera
fördelar.

Slipp säljsnacket

De som en gång varit i kontakt med en lånesäljare (för det är säljare oavsett vad de själva säger…) märker snart att deras mål är att sälja in lånet just hos dem. Detta oavsett om de erbjuder en sämre ränta eller sämre lånevillkor än andra låneinstitutet. För mindre än tio år sedan stod banker och de som jobbade på banker mycket högt i kurs när det gällde trovärdighet när olika undersökningar genomfördes. Detta förtroende har minskat drastiskt i och med de stora bankkriserna som varit och fortfarande är i många länder. Många har fått upp ögonen för att även banktjänstemän säljer produkter och tjänster. De vill få ”kunden” att låna pengar just hos dem. De arbetar inte enbart för att hjälpa oss konsumenter att få en vardag som går ihop utan de behöver även få in pengar för att klara av bankens egen ekonomi. Den största inkomsten som de har är just när folk vill låna pengar.

De som istället väljer att ansöka och låna pengar online slipper detta säljsnack.  Genom att läsa på om olika låneformer, jämföra räntesatser och lånevillkor kan en egen analys resultera i ett betydligt bättre lån. Ett lån som du själv har valt – inte en bankman eller någon annan från ett låneinstitut.

Pressa räntan

Det finns flera olika sajter på internet som kan bli mycket lönsamma att besöka innan det är dags att låna pengar. Dessa sammanställer en rad olika bankers räntor vilka då lätt går att jämföra. På detta sätt hittas den bästa räntan beroende på hur stor summa som ska lånas samt hur lång tid räntan ska bindas på. Sidorna är också helt oberoende vilket gör att de inte har någon vinning att lyfta fram ett speciellt låneinstitut.  Tack vare det bryr de sig inte om var du vill låna pengar – valet är ditt.

Däremot ska man komma ihåg två saker när dessa sidor används.

För det första – alla låneinstitut finns inte alltid med.  I Sverige finns några storbanker, en rad andra stora låneinstitut och andra aktörer som man kan vända sig till när man ska låna pengar. Många av dessa finns med på dessa jämförelsesidor men inte alla. Ett tillfälle är tex när en produkt eller bil köps och man vill låna pengar för att ha råd med denna. Självklart ska man gå online och jämföra räntorna men även fråga butiken om de erbjuder kunden att låna pengar hos dem istället för på ett annat ställe.  Vid köp av bil brukar tex bilhandlarna erbjuda en ränta som är betydligt lägre än bankernas. Detta eftersom de använder denna låga ränta som ett försäljningsargument. Så ska du låna pengar till bil eller elektronik – jämför räntan både online och i butiken.

För det andra kan räntan påverkas nedåt, när man ska låna pengar, genom att man erbjuder låneinstitutet något extra. Det kan vara att något belånas till mycket liten grad, att man kan visa på upp mycket god övrig ekonomi eller att man samlar alla bankärenden på samma ställe.

Ett bra sätt att jämföra och låna pengar är att först göra en jämförelse mellan de olika instituten. Därefter kontaktas de fem som hade den lägsta räntan för en vidare diskussion. Att tro sig kunna pruta på räntan utan att själv kunna bidra med något är lite väl positivt tänkt men de som kan ge något kommer också att få något.  Utifrån vilket av dessa fem som ger bäst villkor väljs sedan ett institut där du kan låna pengar.  Det man även bör ha med när kostnaden för att låna räknas ut är att räntan är avdraggill på skatten vilket sänker den årliga totala kostnaden.

Med dessa jämförelsesidor är det alltså extremt enkelt att hitta rätt lån utifrån tillfälle och behov.  Så leta upp en av dessa sidor – besök sidan och ansök direkt. Det spar tid och framförallt pengar.