Enklare vardag med matkassar

År 2011 blev den färdigpackade matkassen utnämnd till årets julklapp av HUI Research dvs det bolag som har utnämnt årets julklapp sedan 1988. Det företaget alltid grundar sina kriterier på är att saken eller tjänsten som utnämns ska vara en nyhet eller något som fått stor uppmärksamhet under det året. Den ska även representera det samhälle som vi lever i just det året samt säljas i stora mängder alternativt säljas till ett stort totalt försäljningsvärde.

Matkassen har blivit mycket populär de senaste åren och det är inte så konstigt med tanke på att det underlättar i vardagen så mycket. När många kämpar för att få ihop livscykeln med allt som ska hända är det skönt att slippa tre moment. För det första behöver man inte lägga ner tid på att handla maten själv. För det andra behöver man aldrig tänka ut vad man ska äta. Alla ingredienser och recept följer med dessa matkassar.  För det tredje behöver man aldrig tänka om maten är nyttig eller inte. Kassarna levereras med alltid nyttig mat och extremt lite halvfabrikat.

 

 Så fungerar matkassar

De allra flesta beställer sina matkassar online. Utbudet är stort mellan företag som erbjuder dem och så länge man bor i en större stad finns det flera olika leverantörer att välja mellan. Bor man däremot i en mindre tätort kan utbudet vara något mindre. På företagens hemsidor går det tydligt att se i vilka städer och orter som de har utkörning på.

Den första gången man beställer sin matkasse brukar en rabatt ges som får kunden att prova denna tjänst/produkt. Vill man inte fortsätta att prenumerera är det sedan bara att säga upp sig. Något krav på att visst antal måste köpas in finns inte.

Vid registrering lämnas kortnummer vilket gör att företaget automatiskt drar pengar för de matkassar som levereras. Det går även att få på faktura men poängen med detta koncept är just att det ska vara enkelt och smidigt och då är det onödigt att behöva betala en pappersfaktura.

På hemsidan går det sedan att se vilka datum och vilka tider som matkassarna körs ut. Eftersom det kan vara frysvaror är det viktigt att man är hemma (eller kommer hem inom kort) när dessa körs ut. På vintern är detta extra viktigt eftersom grönsaker snabbt kan bli frysskadade genom att bara vara hummute några minuter i den starka kyla om Sverige ibland bjuder på.

Skulle du vilja göra en paus går det även under en viss period för att sedan fortsätta prenumerationen när det passar bättre.

Variationer på matkassarna

När de första företagen lanserade dessa kassar fanns det enbart matkassar i en eller två varianter. Det som skilde dem åt var om maten var tänkt till två eller fyra personer samt om den skulle räcka tre eller fem dagar. Men i och med att kassen har blivit så populära har även konkurrensen hårdnat bland de företag som erbjuder matkassar.  Till skillnad mot många andra varor så är det inte främst priset de konkurrera med varandra om utan snarare innehållet. Nu går det att hitta vegetariska matkassar, barnkassar eller de som erbjuder mat med inriktning mot GI-metoden.

Ett av de företag som var tidigt ut på marknaden var Middagsfrid – ett företag som verkligen satt namn på vad en matkasse handlar om. De som köper hem den upplever just frid vid middagen eftersom de slipper stressa med inköp och hitta på egna recept.  Detta företag erbjuder idag flera olika kassar. De har de klassiska matkassarna som räcker 3-4 dagar men även en rad andra annorlunda matkassar. Barnkassen är speciellt framtagen till barnfamiljer och bland deras tilläggsprodukter finns tex fruktkassen och frukostkassen. De har visserligen gått ifrån lite från sitt företagsnamn men många uppskattar att de nu även erbjuder frukostfrid och mellanmålsfrid. Läs mer om middagsfrid på deras hemsida.

Att matkassar har blivit så populärt beror alltså på flera olika faktorer. Kanske kommer även andra produkter att växa fram med leverans vid dörren. Kanske är nästa steg fredagsmyskassen eller bakfyllekassen…