Att tänka på vid tecknande av lån

Hur gör du när du behöver låna pengar? De allra flesta säger att de kontaktar sin bank eftersom de har alla andra bankfunktioner hos dem. Men är det alltid bäst?  Det man bör vara medveten om är att det finns flera olika slags lån och att alla dessa både har fördelar och nackdelar.

Sms-lån

Det finns flera olika ”familjer” av lån som alla har sina unika egenskaper. De allra minsta lånen brukar kallas för Sms-lån även om de inte alltid tas via Sms. Namnet kommer från att de första av dessa microlån kunde tas just genom ett sms. Det som är karaktäristiskt dessa lån är att de är små, enkla att ta men har en mycket hög ränta. Att se räntor på minst 20% är vanligt men även upp till 100% är lätt att hitta.

Privatlån

Nästa steg kallas för privatlån. Dessa lån tas utan någon speciell säkerhet förutom att låneinstituten kollar upp att man inte har betalningsanmärkningar eller liknande. Räntan är betydligt mindre än sms-lånen, de är något svårare att få och har ofta en begränsning på runt 100.000kr.  Bland dessa hittas de lån som klädföretag eller elektronikföretag erbjuder. De säljer tex produkter på avbetalning och med ränta för att på så vis kunna sälja mer samtidigt som de tjänar på räntan.  På privatlån ligger räntan vanligtvis mellan 5-10%.

Billån

En del brukar även placera billån i familjen privatlån. Det är inte helt rätt då ett privatlåns säkerhet är kommande inkomster medan ett billåns säkerhet är själva bilen. Eftersom säkerheten är bilen kan bilhandlarna ofta erbjuda en lägre ränta än ett klassiskt privatlån. Detta kan även bli ett försäljningsargument eftersom även räntekostnaden bör räknas med när man räknar ut månadskostnaden för bilen. Ett billån ligger oftast kring 5%.

Huslån

Det lån som ger lägst ränta och som är på högst belopp för privatpersoner är huslånen. Eftersom banken har huset som en säkerhet kan de erbjuda låg ränta. Skulle personen inte ha råd att betala lånet kan banken kräva att huset säljs och därmed får de in sina pengar. Ett huslån delas även upp i två delar. Bottenlånet är störst och har den lägsta boräntan som banken kan erbjuda. Den övre delen av lånet kallas för topplån och har därmed något högre ränta. Av den anledningen siktar de allra flesta på att först betala av topplånet. Om huset däremot inte behöver belånas fullt kommer inte heller något topplån att skapas vilket skapar lägre lånekostnader för konsumenten.

Ett huslån kan ligga på mellan 2-5%

Att jämföra lån och dess fördelar samt nackdelar

Bara för att man ska köpa konsumtionsvaror måste man inte ta ett privatlån och bara för att man köper bil behöver man inte ta billån. De olika lånen går att använda för olika saker och det är därför en stor fördel att man läser på om de olika lånevarianterna och dess räntesatser innan man beslutar sig för var man ska låna. Det finns en rad sidor på internet som har utförliga texter om lån och hur de är uppbyggda, däribland www.creddit.se som specialiserat sig på att förklara lånen ovan men även en del andra låneformer så som båtlån och lån utan säkerhet.