Att hitta företag för badrumsrenovering i Stockholm

Det sägs att ”Den som söker finner”. Men det borde egentligen heta ”Den som söker rätt finner rätt”. För idag beror resultatet man får mycket på hur man söker. Detta inte minst på internet. Vid sökningar på Google är det nämligen inte talspråk som gäller utan skriftspråk och detta ofta utan en hel del ord. Som ett exempel kan tas hur man lättast söker efter företag som erbjuder badrumsrenoveringar i Stockholm.

Den som tänker talspråk hade skrivit in ”Badrumsrenovering i Stockholm” i sökrutan. Men det är enbart i genomsnitt 50 som söker på det per månad. Detta ska då jämföras med Badrumsrenovering Stockholm som har 720 sökningar i snitt per månad. Det är tydligt att de som söker inte har med de små prepositionerna. Att det är flest som söker på denna fras gör också man kommer få flest relevanta träffar på just detta. För även om alla människor förstår att bokstaven ”i” i detta fall inte fyller någon speciell funktion så är inte Google lika lättövertalad. Det är en sökmotor som är helt uppbyggd utifrån hur människor söker och försöker därmed leverera så relevant sökresultat som möjligt.


Vad händer då om man vänder på orden och söker på Stockholm Badrumsrenovering?

För det första är det i genomsnitt noll (!) personer som gör detta per månad enligt Googles egna verktyg Adwords. För det andra blir resultatet ibland sökträffarna annorlunda. Ännu en gång visar det sig alltså att talspråk, textspråk och sökspråk inte går hand i hand. Men i och med att de som utvecklar Google vill att sökmotorn ska tänka så ”mänskligt” som möjligt är chansen stor att de en dag lyckas sammanföra alla dessa olika sökningar till en och därmed visa exakt samma sökresultat trots att man lägger orden olika. Men till dess gäller det att göra som alla andra för att få bäst resultat och skriva ”badrumsrenovering Stockholm” den dagen som det ska bli snyggt på  i det rummet.