Kreatinets biverkningar

Idag så är kreatin något som används flitigt av elitidrottare såväl som vanliga motionärer. Man har nämligen insett fördelarna kreatinet ger vad gäller bättre prestation och snabbare utveckling av muskler. Det går att skaffa säkra kreatinpreparat som är godkända i Sverige, men det är viktigt att förstå att man ska använda detta ämne i enlighet med de instruktioner som finns. Det finns nämligen allvarliga biverkningar av kreatin som kan vara mer eller mindre aktuella att uppmärksamma beroende på vem man är och hur man mår. Du kan läsa mer om detta här, men vi  kommer gå igenom några viktiga punkter att beakta innan du köper ett kreatintillskott.

Vad är kreatin bra för?

Kreatinpulver och piller används för att få till bättre resultat av träning och det är främst seriösa atleter som använder sig av detta. Det finns en hel del forskning omkring kreatin och man har kommit fram till att det ger en viss skillnad om den som använder tillskottet tränar ordentligt och är ung och frisk. Det är särskilt intensiv träning som då man sprintar som drar nytta av den här typen av kosttillskott. Det finns kreatin naturligt i fisk- och köttprodukter men man får inte i sig lika mycket via mat som man kan få via tillskott. Är man över 60 år så verkar kreatinet inte vara lika effektivt vad gäller snabbare bygge av muskler, men det här kan förstås vara individuellt så man ska inte utesluta det bara för att man fyllt sina 60.

Kreatindrycker och kosttillskott har blivit mycket populära för att seriösa idrottare använder sig av dessa och för att folk märker skillnad då de använder dessa produkter.


Möjliga biverkningar

Det finns faktiskt en hel del farliga biverkningar att vara medveten om och bland dessa så finner vi problem med hjärta, njurar och lever. Den som redan har någon form av sjukdom, som rör dessa organ, ska inte ta kreatintillskott utan att först rådgöra med en kunnig och insatt läkare. Vanligare än att njurar, lever och hjärta skadas är att man får problem med magen och mår illa då man tar kreatin. Det här är inte så farligt men nog så obehagligt. Har du redan anlag för att få finnar så kan mängden öka under tiden du tar kreatin regelbundet, för att sedan minska igen när du slutar.

Det brukar frånrådas att gravida och ammande tar kreatinpreparat eftersom man inte kan garantera att det här är säkert. Om man ammar och upplever att man måste bygga muskler och gå ner i vikt snabbare med hjälp av ett kreatinpulver så bör man alltså först rådgöra med en läkare.

Det är viktigt att förstå att det där med dosering är a och o vad gäller kreatinets biverkningar. Man ska ta ganska mycket för att ligga i riskzonen för de problem som har beskrivits ovan. I de allra flesta fall så finns det verkligen inget att oroa sig för så länge som man doserar i enlighet med de instruktioner som man får för sin vikt och sin träning. Är man fortfarande osäker eller vill veta mer om de olika tillskotten så kan jag rekommendera  kreatin.nu som samlat teori och tips.