Webbyråer skapar allt mer multifunktionella lösningar

Vad tänker du på när du hör ordet webbyrå? Många förknippar de som jobbar på en webbyrå med personer som skapar och utvecklar hemsidor. Det är extremt duktiga på att koda och sitter mer än gärna flera timmar framför sina datorer för att vara kreativa och lyckas med de allra svåraste uppdragen.

Självklart krävs det utbildning och kunskap men helt klart är att utvecklingen går mot att webbyråer får en allt mer komplex uppgift där många olika funktionaliteter går in i varandra. Förr handlade det om att skapa en hemsida. Idag handlar det om att skapa helt individuellt anpassade webbsystem som möter kundens behov. System som därmed även möter kundens egna kunders behov.

Ett exempel kan tas från frisörbranschen. Webbyråerna skapade enkla hemsidor förr i tiden som förmedlade information från frisören ut till sina kunder. Idag skapar de istället ett system som gör att kunderna själv kan boka och ändra tid direkt online. Det är klart att det ställer högre krav.

Men det är inte bara kraven på kunskap inom programmering som ökat. Den största skillnaden är i vilka tjänster som företagen erbjuder. Idag räcker det inte med att vara bra på programmering eller design. Det krävs mer.

Som ett exempel kan Mementor nämnas – ett företag som arbetar med webdesign i Bergen. Eller rättare sagt – företaget ligger i Bergen men erbjuder sina tjänster till företag över nästan hela Norge. Företaget profilerar sig på hemsidan mot att de kan erbjuda webdesign,  Grafisk Design och Digital Marknadsföring. Det är just dessa tre ben som många webbyråer allt mer lutar sig på.

De som är extremt duktiga på webdesign kan inte längre enbart leva på det. Varför? Orsaken ligger inte i att de inte är tillräckligt duktiga eller att det finns tillräckligt med jobb. Det handlar snarare om kundernas behov. Kunderna behöver en hemsida och en hel del grafisk design på denna. Utöver det behöver de synas för att få kunder. Att enbart ha en hemsida räcker inte.

Ena valet är att kontakta en firma som är duktigt på webdesign som skapar en hemsida. Sedan kontaktas nästa företag som ska jobba med sökmotoroptimering. Men detta företag kommer då behöva komma in i koderna för att ändra vissa delar för att sidan ska vara optimerad mot Google. Sen ska ytterligare en firma kontaktas för de grafiska elementen.

Eller så kontaktas ett enda företag som gör allt. Ett företag att ha kontakt med och ett enda som skapar en helhet.

Vad skulle du ha valt?