Så fungerar Easy Vibe vibrationsträning

Vibrationsplattor är en ny träningsform som vuxit sig stark i Sverige de senaste tio åren. Men hur gör man, vad ger det för resultat och vem kan träna på en sådan platta?

Att träna med Easy Vibe

Den som använder en Easy Vibe börjar med att ställa in hastigheten på de vibrationer som plattan avger. Det vanligaste är att det går att välja mellan 20-60 Hz vilket betyder att den vibrerar 20 till 60 gånger per sekund. Personen ställer sig sedan på plattan och håller sig i handtagen för att stå stadigt.

Genom dessa mikrovibrationer stimuleras musklerna i kroppen vilket skapar en sträckningsreflex och muskelsammandragning som följs av att muskeln slappnar av. På så vis tränar musklerna trots att personen inte utöver någon ”klassisk” fysisk aktivitet.

Träningsresultat

Vid en första anblick kan det upplevas märkligt att man kan träna sina muskler enbart genom att stå på en platta. Men de som en gång testat upplever snart hur kroppens muskler får arbeta hårt tack vare vibrationerna. Den stora fördelen är att den går att använda av alla människor oavsett vilken erfarenhet man har av träning sedan tidigare. För mycket överviktiga kan det t.ex. vara ett för stort steg att göra fysisk aktivitet under en lite längre period och då är Easy Vibe ett utmärkt alternativ.

Träning på Easy Vibe stärker inte bara musklerna utan ger även mycket positiv effekt på blodcirkulationen samt stärker det neuromuskulära systemet.  Det är även bevisat att dessa vibrationer reducerar celluliter, motverkar benskörhet och ökar rörlighet och balans.

Vem kan träna på Easy Vibe

Oavsett träningsform brukar en generell regel vara att barn inte ska använda maskiner eller vikter utan enbart träna med sin egen kropp som motstånd. Så länge de växer är den naturliga rörelsen det viktigaste och träning med Easy Vibe ska inte ses som en primär träningsform för dem. Däremot kan de utnyttja denna vibrationsplatta som ett komplement.

Någon övre åldergräns finns inte men äldre personer bör börja med korta pass och låg vibrationshastighet. Hur mycket man påverkas av vibrationerna är individuellt men äldre personer har lättare att mista balansen, bli yr och träna över sin fysiska förmåga.

De som inte bör träna med Easy Vibe är personer med implantat – i alla fall inte förrän en läkare har konsulterats. Om personen kan träna beror helt på var implantatet sitter och vad det är för slags implantat.  Konsultation av läkare bör ske även vid annan träning och gäller alltså inte enbart vid träning på Easy Vibe.

Ett fantastiskt komplement

Trots de mängder av positiva effekter som Easy Vibe har ska träningsredskapet inte ses som en komplett träning. Detta eftersom kroppen även behöver uthållighetsträning vilket inte fås med Easy Vibe. Av den anledningen rekommenderas träningen att kombineras med lågintensiv konditionsträning. Att börja träningen med Easy Vibe är ett bra sätt att värma upp kroppen och få igång både muskler och leder. Därefter kan ett konditionspass genomföras för att till sist varva ner kroppen med en stund på plattan igen för att på så vis massera och få kroppen att helt slappna av.

Har du inte motivation eller möjlighet att träna din kropp – Låt Easy Vibe göra det istället.