Har du råd att flytta hemifrån?

(Skriven av gästskribent )v 

Alla ser vi väl fram emot att en dag äntligen få flytta hemifrån och bli självständiga och få fatta våra egna beslut. Men det finns en hel del man bör tänka på innan man tar beslutet att ”lämna boet”. Det finns också frågor man bör ställa till sig själv. Den här artikeln tar upp en del av de saker du bör tänka på och veta innan du flyttar.

”Är jag verkligen redo för det här?”

Det är ett stort steg att flytta hemifrån och för många kan det vara svårt att lämna tryggheten och ansvarslösheten som finns hos sina föräldrar. Det är viktigt att känna att man kan klara av att bo ensam och känna sig trygg i det.

”Har jag verkligen råd med här?”

Denna fråga är en av de viktigaste frågorna man måste ställa sig själv. Man måste tänka på alla eventuella utgifter och kostnader som kommer med att flytta hemifrån. Ta dig tid att räkna ihop alla kostnader och räkna också med oförutsedda kostnader och jämför sedan utgifterna med din inkomst. Tänk noga på alla kostnader så att du inte missar något.

Läge, busstider och bensinkostnader

Något många missar att tänka på innan man flyttar är läget dit man flyttar. Man kanske inte tänker så mycket på att stället ligger ocentralt för det finns bussar. Men bussarna kanske inte går så ofta som man vill och kompisar kanske inte kan komma och hälsa på så ofta som man skulle vilja. Detta kan vara en stor faktor att fundera kring innan man bestämmer sig för en lägenhet eller ett hus.

Något annat man inte tänker på är att bensinkostnaderna kan bli ganska höga om man bor långt ifrån de ställen man jobbar, studerar eller har vänner. Kanske till och med så höga att man inte har råd att betala hyran eller maten. Därför är det viktigt att man har en del pengar att röra sig med om kostnaderna skulle bli högre än vad man räknade med.

Välj inte första bästa stället du kan hitta! Kolla runt på marknaden vad priserna/hyran är och de olika lägena som finns, så att när du väl väljer ett ställe så vet du att det är det rätta för dig.

Kostnader man inte tänker på

Det är många kostnader man kanske inte är medveten om när man bor hemma, eftersom man aldrig har behövt betala dem. Sådana kostnader kan till exempel vara: Hemförsäkring, bredband, TV-avgift, andra försäkringar, bensin, hushållsartiklar.

Slösa inte!

Förutom allt detta är det viktigt att man är ansvarsfull och inte slösar bort sina pengar på onödiga saker. Självklart så får man unna sig nya saker då och då, bara man är medveten om hur mycket man faktiskt har råd med. Ett tips är också att inte äta McDonalds och pizza flera dagar i veckan, då detta kostar mer än vad man skulle kunna tro.

För att sammanfatta:

Var säker på att ditt val är rätt val och se till att ha koll på allting innan du ingår något hyreskontrakt eller köpen en bostadsrätt. Det är aldrig kul att behöva flytta hem igen när man väl har flyttat ut en gång.

Malin 

Bli den första att kommentera på ”Har du råd att flytta hemifrån?”

Lämna en kommentar