Att konservera genom frysning

Färskvaror har vanligtvis bara några dagars hållbarhetstid och därför är det smidigt att kunna frysa in dem för att äta dem vid ett senare tillfälle. Om de inte blir infrysta eller på annat sätt konserverade kommer de snart att förstöras av jäst- och mögelsvamp. De olika sätt som finns för att konservera maten hindrar bakterier och dessa svampar från att utvecklas. Däremot stoppar bara konserveringen processen vilken fortsätter när produkter tas fram från tex frysen.

Frysen är enkel

När man ska frysas in behöver frysen ha en temperatur på under -25grader för att det ska få önskad effekt. Den starka kylan fryser då ner alla mikroorganismer och stannar på så sätt dess utveckling. När det gäller färskvaror är frysning den bästa metoden då det bevarar dess smak, konsistens och näringsvärde bäst.  Det är också extremt enkelt då varan bara placeras i en fryspåse innan den läggs in i frysen. Några ingredienser som påskyndar koncernveringen behöver alltså inte tillsättas.

Var noggranna med grönsakerna

För att bevara grönsaker bäst kan de förvällas innan infrysning. Genom denna hastiga upphettning dör de enzymer som vid infrysning skulle försämra kvalitén på grönsakerna. Bär och frukt behöver inte förvällas utan kan frysas in direkt.

Gör det snabbt

En infrysning av en färskvara ska gå snabbt. Vid långsam infrysning kommer det att skapas kristaller som spränger sönder cellerna i maten. Av den anledningen bör frysens temperatur vara ca -20 grader och aldrig varmare än -18 grader.

Förpackningarna

För att bevara produkternas smak och kvalité så bra som möjligt ska förpackningarna vara täta och stöttåliga. De flesta fryser in i platslådor men till för några år sedan var även de mjuka aluminumformarna vanliga i frysarna. Tänk på att en plastlåda är väldigt skör när den är nerfrysen til -20 grader. Upptinad kan man tappa den i golvet utan problem men när den är iskall spricker den lätt vid allt för hårda stötar.

Om fukt lyckas ta sig in till varan blir den snabbt torr samtidigt som det bildas is omkring varan och i frysen.  Skulle syre komma in påverkar detta varans härskning samtidigt som vitaminer blir förstörda.

En annan som sak som man bör tänka på är att endast använda aromtätt material i förpackningarna.

Om frysen går sönder

Det spelar inte någon roll hur bra förpackningar som används eller hur kall frysen är – om den går sönder. Skulle detta hända är det bra att tänka på följande:

–          Öppna inte dörren! En frys håller kylan bra så länge som den inte öppnas. En full frys klarar sig utan problem 10-15 timmar utan ström utan att frysvarorna tinar upp.

–          Om enstaka varor börjat tina på utsidan men fortfarande är hårda innuti går de bra att frysa ner igen. Om däremot varorna börjar bli mjuka även i mitten bör de tas upp och användas inom en dag.

–          Några få produkter är extra känslig för upptining. Det är tex glass som blir isig och korning om delar av glasspaketet smällt. Det är inte farligt att frysa ner det igen men smaken och konsistenensen blir något annorlunda.

En annan produkt som inte bör omfrysas är fisk. Allt från havet bör tinas upp ordentligt och tillagas medan annat kött och fågel går att frysa ner igen.

Skulle frysen stå strömlös så länge att alla varorna tar skada ersätter hemförsäkringen kostnaden. Ett bra sätt är då att ta kort på samtliga varor innan de kastas iväg. Då finns det bevis på vad som var i frysen om det skulle gå så långt att försäkringsbolaget ifrågasätter ersättningen.

Det kan vara svårt att uppskatta värdet på tex egenplockade bär och egenbakat bröd men enklast är att titta på priser i affärer och sedan skriva till försäkringsbolaget hur man räknat ut ersättningsnivån.

 

1 Trackbacks och pingbacks

  1. Att konservera svamp | Northerngalactic

Kommentarer är stängda.