Fördelar och nackdelar med att studera på distans

Gästskribent Malin    Att studera på distans passar inte alla och det kan vara svårt att bestämma sig om man ska välja en distansutbildning eller inte. Denna artikel tar upp de olika för- och nackdelarna som finns för att underlätta valet.

Nackdelar

Det finns en del saker du måste vara förberedd på innan du bestämmer dig för att välja en distansutbildning. Du måste till exempel tänka på att om du är en social person, som gillar att träffa nya människor, så kanske den här utbildningen inte är idealisk för dig. En sådan utbildning innebär många timmar hemma ensam framför datorn.

Tro inte heller att du inte kommer behöva studera lika mycket eller lika intensivt, eftersom det är på distans, för det kan bli raka motsatsen.

För vissa kan det vara svårt att lära sig bara genom att titta på streamade föreläsningar och kurslitteratur. På de flesta kurser finns det också någon form av handledning men det är inte samma sak som att prata med en lärare ansikte mot ansikte och få hjälp.

 

Fördelar

Den största fördelen med en utbildning på distans är friheten. Man får välja helt själv när, hur, var och hur mycket man ska studera vilket kan vara väldigt skönt. Man kan ta sovmorgon när man vill och vara uppe sent om man skulle vilja det.

En annan stor fördel är att man kan välja en utbildning som ligger långt bort och som man annars inte skulle kunna välja just pga. läget. Man får också välja bland mycket fler olika program, kurser och inriktningar. Frågan är inte var skolan ligger utan vilket utbud den har.

Eftersom man kan lägga upp sin studietid precis som man vill kan man också jobba heltid eller deltid under tiden man studerar. Man får möjlighet att söka fler jobb än om man hade gått i skolan vanlig tid varje dag och man har möjligheten att jobba mer än andra som studerar. Vilket såklart leder till att man kan tjäna mer pengar, som alltid är ett plus.

”Kommer det göra någon skillnad när jag söker jobb i framtiden?”

Denna fråga ställs ofta och det är många som tror att en distansutbildning inte är lika mycket värd för en arbetsgivare. Detta stämmer inte alls. Det spelar ingen roll om man har läst en kurs på distans eller i en vanlig skola, man har ändå lärt sig samma saker. Det kan istället vara ett bra sätt att visa arbetsgivaren att man är ansvarsfull och har bra självdisciplin. 

”Är det rätt val för mig?”

Det är bara du själv som kan välja om du vill eller inte men tänk igenom fördelar och nackdelar. Diskutera gärna med någon som har studerat på distans och låt dem berätta hur de upplevt det hela och vad de ser som för- och nackdelar.

För att sammanfatta så är distansutbildningar ett jättebra alternativ om man inte vill flytta för att studera, men man måste veta vad det innebär och vara säker på sin sak innan man väljer det.