Samsung Solid B2100 – Hållbarhet i fokus

 

Efter att telefonerna med touchfunktion lanserades har de med klassiska knappar i stort sett försvunnit från marknaden. Konsumenterna efterfrågar mängder av funktioner som enbart de modeller som är smartphone kan leverera.  Det går visserligen att få en skaplig kamera, musikspelare och radio på de klassiska modellerna men sedan är det stopp. Det ska jämföras med smartphone som ger enorma möjligheter med framförallt internetuppkoppling och appar som grunden till allt.

Men bara för att de klassiska modellerna har mindre antal funktioner så slutar de inte att säljas. Det finns nämligen en rad fördelar. Fördelar som man i vissa situationer måste prioritera före webläsare och Facebook.

Samsung Solid B2100 är en av de modellerna som ”still going strong”. Detta just för att den har egenskaper som tilltalar en viss målgrupp.

För det första handlar det om knapparna. Alla som försökt ringa med en touchtelefon på vintern vet dess stora nackdel. Det går inte att använda vantar. Nu finns det visserligen fingervantar som är utvecklade för att användas på just smartphones men redan där finns en begränsning. Man måste ha dessa på sig och dessutom ger de inte mer värme än vanliga fingervantar. Med en knapptelefon kan man trycka genom vanten, med en pinne eller på vilket sätt som helst.

För det andra är det hållbarheten. En smartphone är i grunden betydligt mer ömtålig än en klassisk telefon. Nu finns det visserligen modeller även inom kategorin smartphones som klassas som stötsäkra och vattensäkra. Men även om det är dessa som jämföras mot Samsung Solid B2100 så vinner denna modell. Detta framförallt eftersom det inte finns lika stor skärm som kan förstöras och mindre teknik som är stötkänslig.

Solid B2100 är vattentät, dammtät och även temperaturresistent. Just det sista är något om man även märker av på nyare telefoner. När det är kallt ute går allt saktare på en smartphone. Touchfunktionen går segare och reaktionsförmågan slöas ned betydligt. Detta är lättare att motverka på äldre telefoner vilket också märks på B2100 där temperaturskillnader inte märks på telefonens funktion.

För det tredje är det batteritiden. Då det inte finns någon upplyst skärm blir batteritiden oslagbar på dessa äldre modeller. Det finns inte en enda smartphone som kan matcha batteritiden på B2100. Att ha telefonen standby i över en vecka är absolut inte några problem.

För det fjärde har den en riktad lampa som lyser starkt och tydligt. Detta ska då jämföras med de lampor som finns på en smartphone som skapas av hela skärmen och lyser upp ett allmänt område.

Självklart är detta inte i första hand en citytelefon utan den tillverkades för de som utsätter telefonen för tuffa tag. Ska man ut i naturen är batteritid, en rejäl lampa och tålighet a och o. Att man då inte kommer ut på internet för att uppdatera sin Facebook är inte ens sekundärt. Det är inte därför man tar några semesterdagar i obygden.

Samsung Solid B2100 går att köpa för 700-800kr  (exempelvis på Pixmania) vilket även det är en fördel. En stöt och dammtålig smartphone med ett rejält batteri landar på närmare 6000kr. Och då kan den i alla fall inte matcha batteritiden, hållbarheten eller lampans styrka.