Det finns ingen genväg till det perfekta ljudet

Få ut det bästa ljudet från datorn

Det var inte länge sedan som datorskärmar såldes med inbyggda högtalare. De kunde marknadsföras som enkla och kompakta lösningar men idag är det sällan någon som faller för de försäljningsargumenten. Orsaken är framförallt att ljudkvalitén inte blev i närheten av vad man kan få om man använder inkopplade högtalare till datorn.  Idag finns det mängder av olika datorhögtalare. Allt från de allra minsta som kopplas in via usb-ingången till de mer avancerade 7.1 systemen som ger ljud över hela huset.

2.0 – 2.1 – Enkelt och litet

De mest sålda datorhögtalarna är systemet 2.0. Det betyder att det är två högtalare som kopplas in via en gemensam sladd till antingen USB-ingången eller ljudutgången. Orsaken att dessa köps mest är enbart att de tar minst plats och är billigast. För bäst ljud ger de inte. Detta eftersom ljudet enbart kommer från två håll.

Nästa steg kallas för 2.1 vilket betyder att det är två högtalare och en subwoofer, vilken förstärker basen. Detta system ger betydligt bättre ljud än enbart 2.0 samtidigt som den inte tar speciellt mycket mer i utrymme. För de som enbart lyssnar på musik kan ett sådant ljudsystem fungera mycket bra.

5.1 och 7.1

När datorspel spelas eller när man tittar på film behövs ett mer avancerat ljudsystem för att förmedla djupet av ljudet på ett tydligare sätt. De vanligaste systemen som kan leverera sorroundljud är 5.1-systemen. Dessa består av fem höghögtalare som placeras ut genom att 2 står framför personen, två bakom samt en i mitten framför. Dessutom ingår en subwoofer som ger det bästa basljudet. Med ett surroundsystem upplevs ljudet komma från olika håll vilket skapar en större känsla av att man är mitt i spelet eller filmen.

Även om 5.1 är vanligast och räcker gott och väl för de allra flesta finns det även större ljudsystem på konsumentmarknaden.  Nästa steg heter 7.1 vilket är sju högtalare och en subwoofer.  Med ett högkvalitativt 7.1 system får man ut den absolut bästa ljudupplevelsen från sin dator eller tv.

Inkoppling ger skillnad

Men det är inte bara vilket system man använder som påverkar ljudupplevelsen utan även hur de kopplas in. Många mindre system ex. 2.0 samt 2.1 kan ha en anslutning till datorn via usb-ingången vilket ger något sämre ljud än om man kopplar in dem via ljudutgången. Datorn har ett ljudkort med ljudutgång just av denna anledning och det är därför onödigt att inte utnyttja datorns hela kapacitet.

Så kom ihåg ”Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet” / Nilecity.