Hampaprotein

Väldigt många människor skulle behöva få i sig mer protein än vad de får genom dagens kost. Det gäller inte minst de som tränar då proteinet är en stor bidragande orsak till att musklerna byggs upp. En väg att gå för att komplettera den vardagliga kosten med protein är att äta hampaprotein.

Det är från början ett mycket gammalt livsmedel som även användes som grund till vissa mediciner. Idag används hampa även till pappersmassa, textilmaterial och ekologsikt alternativt bränsle.

Hampaproteinpulver

Fördelarna med hampaprotein mot andra proteinprodukter är flera. Det går bland annat att köpa ekologiskt vilket både främjar den egna kroppen och naturen. Det är inte alla proteinvarianter som finns ekologiska.


Hampan behandlats även enbart med en enda process dvs malning. Hampafröna mals samtidigt som en stor del av kolhydraterna tas bort. Pulvret blir därmed mycket proteinrikt samtidigt som det inte behöver förädlas i fler steg. Man kan exempelvis jämföra detta med vassleproteinpulver som behöver både värmeprocesser och kemiska processer för att framställas.

Dessutom är hampaproteinet ”fullvärdigt”. Det betyder att en vegetarian eller vegan kan äta detta istället för kött och få i sig de näringsämnen (främst aminosyror) som gör att kroppen kan ta till sig proteinet fullt ut.  Det är få andra vegetariska alternativ som är fullvärdiga och kan ge samma kompletta kosttillskott gällande just protein.

Som en sista fördel så är det helt fritt från gluten, soja och laktos vilket både är en fördel för de som är allergiska eller har en lite mer ömtålig mage. Läs mer och köp på hampaprotein.nu

Att blanda hampaproteindrink

Proteinpulvret blandas med vatten eller fruktjuice. Många tillsätter bär eller frukter för att både smaksätta drinken och göra den än mer nyttig med vitaminerna som finns i dessa. Efter några sekunder med stavmix ser drinken ut som en smoothie och smakar liknande även om den är betydligt nyttigare.

Ett annat alternativ är att strö hampaprotein över gröten eller filen på morgonen tillsammans med flingorna. Det blir då inte samma mängd man får i sig men allt handlar om behov och hur mycket protein man får i sig från övrig kost. De som tränar mycket kan med fördel ha någon skopa av hampaproteinet i recoverydrycken som dricks efter träning.