Christoffer Spångs proffskarriär fram till 2013

Höjdpunkten i svenske Christopher Spångs kampsportskarriär var när han ställdes mot Adlan Amagov i debuten för UFC på UFC: Stockholm 2013, men efter full tid gick domslutet enhälligt mot svensken. Efter matchen stod det dessutom klart att den amerikanska världsledande organisationen hade rivit hans kontrakt.

Från Las Vegas till Sverige- som så många andra

Den 25 år gamle svensken  Christopher Spång  (5-2), mer känd som Chris ”The Kiss” Spang och bror till Andreas ”Sweet Swede” Spång (8-3), inledde den professionella kampsportskarriären i Sverige men flyttade tidigt till kampsportens huvudstad Las Vegas. Med bas i USA började han tävla på den regionala scenen i Kanada där han tog hem två segrar i Mixed Martial Arts (MMA) samtidigt som han fokuserade på en professionell boxningskarriär.

Som obesegrad efter tre MMA-matcher lyckades Christopher Spång, som en av de få svenskar någonsin, erhålla ett kontrakt med Strikeforcesom var mycket populär MMA-organisation på den amerikanska västkusten.

I första matchen på Strikeforce – Challengers 19 ställdes Christopher Spång mot amerikanen Joy Ray som han efter tre ronder besegrade via enhälligt domslut. Andra matchen på Strikeforce Rockhold vs Jardine gick mot Ricky Leger Jr och när domslutet ropades ut efter full tid stod det klart att Christopher Spång blivit besegrad för första gången i MMA-karriären.  Tredje och sista matchen i organisationen gick Christopher Spång på Strikeforce – Barnett vs Cormier där han avslutade sin motståndare Nah-Shon Burrell med knän och slag i mitten av första ronden.

Med två segrar och en förlust från Strikeforce fick Christopher Spång möjligheten att tävla i den världsledande organisationen Ultimate Fighting Championships (UFC) när de efter uppköp valde att lägga ner Strikeforce.

Debuten bokades in på UFC: Stockholm 2013 som gick av stapeln på Globen i Stockholm den 6 april. Som motståndare hade UFC valt ryske Adlan Amagov (12-2) som även han gått över från Strikeforce för att göra sin debut i UFC. Matchen bokades in som galans femte av sammanlagt tretton matcher.


Matchen mellan Adlan Amagov och Christoffer Spång

Spång hade ett stort publikstöd i början av första ronden och många av de som samlats skanderade ”slå han på käften”, en ramsa som blivit känd bland MMA-fans i samband med UFC:s första gala i Sverige året innan. Första ronden var avvaktande från båda parter och delar av publiken tappade tålamodet och började bua. Med ungefär tre sekunder kvar av ronden lyckas Adlan Amagov med en nedtagning.

Andra ronden började även avvaktande men publiken i Globen vaknade till när Adlan Amagov lossade två snurrsparkar som missade Cristopher Spång med en hårsmån. Adlan Amagov lyckades med ännu en nedtagning och han etablerade sig i sin motståndares guard där han blev kvar tills domaren bestämde sig för att starta om matchen stående. Christopher Spång etablerade en offensiv mot sin ryske motståndare men han tog tag i ett ben och tryckte upp svensken mot burväggen.

I tredje och sista ronden fortsätte Adlan Amagov att fokusera på sparkar mot Christopher Spångs ben och svensken svarade med sin boxning. Den ryske fightern lyckas få tag på Christopher Spång och använder sin grappling både med nedtagning och stående i klinch.

Matchen gick tiden ut och Adlan Amagov utropades till segrare via enhälligt domslut.

Efterspel

Efter galan blev Spång av med sitt kontrakt med UFC vilket innebär att det står honom fritt att skriva kontrakt med valfri MMA-organisation eller fortsätta den tidigare satsningen på proffsboxning.