Fakta om pormaskar

Vårt svenska ord för pormask heter på engelska ”comedone” och det kommer precis som så många andra av våra ord från det latinska språket där ”comedo” betyder frosseri. Människan har alltid varit mån om sitt utseende och sedan flera tusen år tillbaka har pormaskar ansetts som något äckligt och motbjudande. Under mitten av 1900-talet rankades pormaskar som en av de absolut äckligaste substanser som kroppen producerar, och det är inte helt svårt att föreställa sig varför. Pormaskar är inte speciellt mysiga och det är därför som vi gärna klämmer dem.

Kläm pormaskar på rätt sätt

Att klämma pormaskar är inte farligt, men om man gör fel så riskerar man att huden blir irriterad samt att porerna kan bli infekterade och utvecklas till finnar. Därför är det viktigt att klämma pormaskarna rätt. Många använder sina naglar för att klämma pormaskarna, men ett ännu bättre och mer riskfritt sätt att klämma sina pormaskar är att använda sig av ett pormaskverktyg. Ett pormaskverktyg är ett litet verktyg med en vass nål i ena änden som används för att sticka hål på pormasken, och en klämma i andra änden som används för att klämma ut talget ur porerna. Du kan enkelt beställa pormaskklämmare på internet och verktyget är mycket effektivt på grund av det är specialframtaget just i syfte att klämma pormaskar. För att köpa ett sådant verktyg, klicka här!

Många tror felaktigt att pormaskar betyder dålig hygien

En vanlig föreställning är att pormaskar dyker upp på personer som inte sköter sin hygien tillräckligt bra, men detta är en helt felaktig tanke. Pormaskar tillkommer snarare eftersom vi människor idag är för renliga av oss. Pormaskar är egentligen helt vanligt talg som produceras naturligt av kroppen för att vår hud inte ska torka ut, och i takt med att vi rengör oss allt mer producerar kroppen också mer talg. När talget stelnar täpps porernas utgångar igen och talget samlas inuti porerna och när vi sedan trycker på den sprängfyllda poren släpper det täppta och talget kommer ut i form av en mask. Det är också därifrån som ordet pormask härstammar. Läs mer om pormaskklämmare på följande blogg: http://pormaskklammare.se/blogg