Ekologiskt smink – inte bara bra för miljön

Vi är vana att köpa ekologiska bananer och dricka ekologiskt kaffe. Kanske läggs det även ner några KRAV-märkta äpplen eller kryddburkar i shoppingvagnen men där brukar det stanna. Även om utbudet av ekologiska varor ökar snabbt så är det inte på långa vägar så stort att vi kan få ihop en veckas matinköp endast med ekologiska produkter.

Men när det gäller smink och skönhetsprodukter är det annorlunda. Eftersom vi inte behöver extremt många produkter är det betydligt lättare att hitta allt som behövs. Det är inte svårt att hitta både hårspray och smink som är ekologiska. Det har även ploppat fram butiker och hemsidor som enbart fokuserar på ekologiska varor inom skönhet.

Att köpa ekologiskt sker främst av tre orsaker. Det kan vara helt etiskt dvs man vill värna om miljön och minska farliga utsläpp av kemikalier. Det andra är att många inte vill stoppa i sig (eller smörja på sig) produkter som tillverkats på kemisk väg. Detta ska jämföras mot ekologiska produkter som enbart är tillverkade av naturliga råvaror.  Den tredje gruppen, som är minst, väljer dessa varor på grund av allergi. Det kan handla om att man är överallergisk mot någon kemisk produkt och får besvär om man får det på sig. Ett exempel är små barn som tar på sig helt nya t-shirtar. Många får mängder av små röda prickar eftersom kläderna är behandlade med så starkt medel. Däremot fungerar det bra efter en tvätt.

De stora märkena på marknaden har märkt att konsumenterna allt mer efterfrågar dessa produkter vilket gör att även de ökar sitt utbud.

Förutom att ekologiskt smink är bättre för miljön så är det många som hävdar att det även är bättre för huden. Här finns inga kemikalier som huden kan vara överkänslig mot utan allt byggs på naturliga produkter direkt från miljön.

När väl det ekologiska sminket började lanseras kom även de ekologiska tillbehören. Sminkborstar som tidigare var tillverkat i plast och konstgjort hår har mer och mer gått över till äkta vara. Äkta hår ger även bättre kvalité än syntethåret som exempelvis användes förr.

En av de sidor som marknadsför dessa produkter är ekologiskt smink.se. De presenterar en rad olika sminkprodukter och beskriver även vad de ska användas till. För skönhet är inte ett enkelt kapitel för de som aldrig tidigare arbetat med det. Det gäller att sätta sig in i vad de olika produkterna ska användas till och vad man ska tänka på när man väljer mascara, ansiktsvatten eller puder. I grunden handlar det alltid om vilken sorts hy du har eftersom det är hyn som ska behandlas (förutom hårprodukter förstås).

Men oavsett vilken produkt du väljer – ta det ekologiska alternativet nästa gång.