Sidor som samlar rabattkoder – Hur fungerar det?

Handeln över nätet har ökat med ca 8-12% de senaste fem åren. Det är en mycket hög siffra med tanke på att det varit finansiell oro i hela Europa vilket bland annat synts på tillväxtsiffror på bara någon procent inom många branscher. Men när det gäller onlinehandeln så ökar nästan alla branscher sin omsättning. Fördelarna är många och en av dessa är att det är så enkelt att få rabatt via rabattkoder.

Söker man rabattkuponger som gäller på en viss fysisk butik får man leta igenom den reklam man får varje vecka och även läsa igenom dagstidningar och gratistidningar som delas ut. Detta ska då jämföras med hur enkelt det är att hitta rabattkoder till onlinebutiker, exempelvis via rabatterat.nu.

Detta är en så kallad rabattkodsida vilket betyder att de som driver sidan samlar in koder från mängder av onlinebutiker och presenterar dem för kunden.  Med några klick har man hittat en gällande kod – som gäller vid onlineshopping.

Använda rabattkoder – Steg för steg

Hur en sida som presenterar rabattkoder är uppbyggd varierar något i layout och grafik men tanken är densamma.  Har man tänkt att handla en keps söker man efter de butiker som har rabattkoder på just kepsar och kan därmed få inköpet rabatterat.

Fördelen med rabatterat.nu är att de har en tvådelad sökfunktion. Att söka efter ett speciellt företag för att se vilka rabattkoder de har  för tillfället går att göra på de flesta liknande sidor. Men att även kunna söka efter specifik produkt är de mer ensamma om. Genom att klicka in på kategorier får man upp allt från kepsar till silver att välja mellan. Det kan vara lönsammare att gå denna väg eftersom man då får upp fler butiker som säljer denna produkt. Även om man kanske från början hade tänkt att köpa kepsen på Hatstore så kan det visa sig att rabatten är större på Headgear vilket gör att man istället går till dem.

Så första steget är att leta upp den produktkategori eller den affär man vill handla från.

I detta exempel följer vi en konsument som just vill köpa en keps. De två affärer som för tillfället (5/2-2014) har rabattkoder aktiva är  Hatstore och Headgear.

Under vardera företag presenteras vilka rabattkoder som är aktiva. I detta fall fanns det möjlighet att få fraktfritt på Hatstore samt 10% rabatt på Headgear eller fri frakt. För vissa företag har nämligen flera olika rabattkoder aktiva samtidigt. Då gäller det att som konsument räkna på vad som är mest lönsamt. Att få 10% rabatt är exempelvis bättre att välja om man tänkt handla för en stor summa. Men kostar kepsen 250kr och frakten är 49kr vore det i detta läge smartare att välja fraktfritt.

Det vanligaste är att företagen erbjuder en eller två rabattkoder samtidigt men det finns de som har närmare 4-5 olika. Ellos är ett av dessa där man som konsument aldrig behöver handla för ordinariepris. Med hjälp av de rabattkoder som företaget bjuder på kan man alltid få en kod som ger en extra gåva, rabatt på hela köpet eller exempelvis det billigaste plagget gratis.

Utifrån vad som erbjuds denna gång väljs Headgear eftersom de kunde ge 10% på köpet.

För att se aktuell kod klickar man sedan på ”Visa rabattkoder” eller liknande.  På någon sekund visas en Pup-Up ruta som visar ytterligare information om koden samt hur den ska användas. I detta fall står det att koden ger 10% rabatt på hela köpet, vad koden är och när man ska ange denna vid köpetillfället.  Slutligen finns en länk till butiken så man snabbt hittar dit man ska.

Första gången man ser en rabattsida som exempelvis rabatterat.nu kan det ta 2-3 minuter innan man lärt sig orientera sig och innan man förstått de stora fördelar som finns. Men när man väl vant sig tar det maximalt 1 minut att hitta de koder som man behöver vid onlineshopping. Koder som kan ge flera hundra kronor rabatt vilket därmed blir en riktigt bra förtjänst för en enda minuts klickande.