La Gomera – Den gröna ön som bjuder på ett fantastiskt djur- och naturliv

 Kanarieöarna består av sju öar en liten bit utanför Nordafrikas kust. Alla är populära turistöar även om de erbjuder helt olika utbud av upplevelser och turistattraktioner.
<>

La Gomera är den grönaste och lummigaste av dessa öar vilket har resulterat i att många turister som väljer denna ö kommer hit för att vandra och uppleva naturen i första hand. De som vill fokusera sin semester kring sol och bad stannar hellre kvar på grannön Teneriffa.

Att resa till och på La Gomera

Det går visserligen att flyga till ön men det sker endast med nationellt flyg vilket gör att de internationella turisterna vanligtvis flyger till Teneriffa varifrån de sedan tar någon av de dagliga färjorna ut till den gröna ön. Det finns gott om mindre båtar som kan erbjuda en tur över dagen men även större färjor som kan ta med bilar. Det tar endast 40 minuter att åka dit med de snabbaste katamaranerna men de långsammare båtarna är att rekommendera då de som väljer dessa turer ofta får uppleva delfiner på nära håll.

Väl på ön finns möjlighet att hyra bil, åka lokaltrafik eller guidas runt i en taxi. Eftersom naturen är väldigt kuperad tar det över en timme att åka över ön, detta trots att den bara är 2,5 mil lång.

De som vill bo kvar på ön några nätter har ett stort utbud av hotell, pensionat och lägenheter att välja mellan. Det är främst i de två större städerna, San Sebastián och Valle Gran Rey som det är lätt att hitta boende men de som vill uppleva något mer unikt bör leta sig ut i någon av de mindre byarna.

Garajonay  – nationalparken

Av de turister som åker till La Gomera är de flesta ute efter att uppleva öns fantastiska natur och därför är naturreservatet Garajonay mycket välbesökt. Här finns stigar som slingrar sig genom reservatet vilka många väljer att följa som en dagsutflykt. Reservatet bjuder en mycket lummig skog som är en av de äldsta i världen och här bjuds det även på en fantastisk utsikt över Atlanten från den högsta platsen på 1487 meter.

San Sebastián – huvudstaden

Då alla färjor ankommer till San Sebastián är det denna stad som både är störst och sjuder mest av liv. Staden har en lång historia med flera platser som bär namn och minnen från Columbus. Detta eftersom det sägs att han var här innan han genomförde sin resa till Amerika. I staden finns även några av de få sandstränder som ön har vilket lockar hit både de som vill turista i stadsmiljö och de som vill slappna av på stranden en dag.

Havets djurliv

De som åkte på de långsammare båtarna till ön har troligtvis redan sett delfiner på vägen ut. De som fick mersmak av att se dessa vackra havsdjur väljer ofta att köpa en biljett till någon av de valturer som utgår från San Sebastián. De som åker ut på dessa turer, som tar några timmar, får uppleva grindvalar och delfiner på nära håll och samtidigt njuta av solen, havet och inte sällan mat och dryck som speglar öns matkultur.

Är det djur- och naturliv som är intressant är La Gomera verkligen rätt turistmål. Är det däremot nattliv, sol och bad eller actionfyllda aktiviteter kan de andra kanarieöarna rekommenderas före.