Hitta hotell i Köpenhamn – En trend i tiden

Tidningen ”Driva Eget” är en tidning som fokuserar på egenföretagare. Bland annat rankas trender inom affärsvärlden för att ge uppslag till entreprenörer att hitta nya områden att satsa inom. En av de trender som tidningen presenterade i ett höstnummer 2013 var jämförelsesidor online.

Det har länge funnits sidor på nätet som jämfört priser på produkter och det är alltså denna trend som tagits några steg längre. För det första jämförs idag inte bara priset på produkter utan även tjänster, resor och hotellnätter. Som konsument är det därmed lättare att hitta billigaste flygbiljetten till Danmark eller var det går att bo på hotell billigast.

Allt går att jämföra och det är just dessa jämförelsesidor som är på frammarsch. Det har till och med gått så långt att det även finns jämförelsesidor som jämför jämförelsesidorna.


En annan trend är att sidorna specialiserat sig. Istället för att erbjuda en service där man kan söka på hotell över hela världen är det istället en enda stad som erbjuds.

En av dessa nischade sidorna är www.hotellköpenhamn.org som alltså är ett typexempel på de nischade jämförelsesidorna. Sidan jämför hotell i Köpenhamn och enbart det. Som konsument är detta en stor fördel då man slipper få hotell och vandrarhem presenterade för sig från städer man inte tänkt besöka.  Genom att sidan enbart fokuserar på hotell i Köpenhamn blir det enklare för besökaren.

Men det är inte bara enkelheten med bokningen som lockar besökare att söka sig till dessa nischade resesajter. Fördelen ligger även i att all information finns på samma ställe. Istället för att boka hotell på en hemsida, läsa om sevärdheter på en annan samt hitta vägbeskrivning på en tredje är allt samlat på samma sida.  För väldigt många av de svenskar som söker efter boende i Köpenhamn är första hand där på sin semester. En semester som ska innehålla allt från vila till nöje.

Första steget blir att avgöra om man ska bo på vandrarhem eller hotell i den danska huvudstaden. När det väl är gjort kan man börja planera dagarna.  För de som vill känna av de historiska vingslagen är orten Dragör, söder om flygplatsen Kastrup, ett genomtänkt resmål.  Här finns mängder av byggnader kvar som vittnar om hur orten kunde se ut för 200 och 300 år sedan.  Ett annat historiskt utflyktsmål är Rosenborgs slott  som har anor från 1600-talet.

För barnen är troligtvis Tivoli eller Legoland betydligt mer intressant än de historiska monumenten. Oavsett vad som väljs går det att läsa om dessa resmål på sidan.

Om trenden håller i sig med all information på samma sida finns det ett självklart nästa steg för många av dessa resesajter. Det handlar inte bara om att erbjuda resenären ett stort utbud av hotell, vandrarhem och andra boendeformer i Köpenhamn. Det räcker inte heller att krydda detta med information om olika turistattraktioner.   Semestern börjar nämligen när man sätter sig på tåget, bussen eller flyget och det är något som även troligtvis kommer interageras på dessa sidor. Följs trenden presenteras det snart sidor där man både kan boka resan, hotellet och köpa biljetter till museet och Legoland – på en och samma sida.