Att marknadsföra sig som artistVi har alla hört om de som blivit kända genom youtube och därigenom fått kontakt med skivbolag för att bara ett halvår senare bli en megakändis. Det finns de som har gått den vägen men betydligt vanligare är det att man får kämpa sig fram den långa vägen. Precis som när det gäller att söka jobb är det viktigt att visa framfötterna oavsett var det gäller någonstans. Några kanaler som går att använda för att marknadsföra sin musik är följande:

Vänner och bekanta

Det första valet är alltid att prata med vänner och bekanta om sin musik. Kanske är det någon som har en fest och vill ha live-musik eller liknande. Var frikostig i början och erbjud en helkväll gratis. De som betalar tycker att det är jättebilligt men det ni egentligen gör är att få en kväll att marknadsföra er mot andra.  Det har visat sig att det är bättre att ge en gratis spelning än att ta lågt betalt. För så länge man har ett pris tror många att det är detta man även kommer att ha i framtiden. Men att någon ställer upp gratis är enbart schysst.

Alla sociala medier

Youtube i all ära men man ska inte glömma Youbtube, MySpace och liknande Communitys. Självklart ska man även ha en Facebook och en hemsida. Det man bör komma ihåg är att kunder hittar på olika sätt. Facebook är det vanligtvis återkommande kunder som använder medan hemsidan fångar upp de nya på nätet.

Marknadsför hemsidan

Att ha en hemsida som ingen vet om ger inte mycket.  Av den anledningen är det viktigt att bygga upp hemsidan på ett sätt som gör att fler hittar den. För det första behöver man ha en adress som är lätt att komma ihåg. För det andra behöver man länka upp den mot de sökord som man vill vara aktiva mot google. Detta är inte speciellt svårt men de som inte kan det själva kan alltid anlita en seo-skribent.

Spela på torget

Ha med dig visitkort eller reklambanners och ställ dig på torget och spela. De flesta uppskattar gatumusikanter (men kolla upp om tillstånd krävs) och lägger en slant i mössan för att de som spelar bra. Att jobba som gatumusikant kan vara riktigt lönsamt. Det räcker med att personer lägger 2 kronor per minut så är timlönen bättre än på många andra jobb.

Men att spela på torget ska inte enbart ses som ett jobb utan som en marknadspelare. Ett sätt att visa upp sig.

Så spela och ha roligt – men ha i baktanken att varje spelning är marknadsföring – det lönar sig i längden