När du ska hyra bil

 

Undvik hyra bil på flygplatser

Om man ska hyra bil är det alltid bäst att hyra i förväg, istället för att ställa sig i kön till uthyrningsdisken på flygplatsen. Försök att ha detta i åtanke när du ska hyra bil – om du är ute i sista minuten blir det dyrare och du kan heller inte välja vilken bil du vill, utan du får ta det som finns tillgängligt.
Dessutom är det nästan alltid dyrare att hyra bil på flygplatser än på andra uthyrningslokaler. På flygplatser är hyrorna högre, bolagen har också en strid ström av garanterade kunder, vilket gör att de kan hålla priserna uppe. Man skulle kunna tro att konkurrensen (på alla stora flygplatser är ju de flesta stora uthyrare representerade) skulle ha en prissänkande effekt, men så är tyvärr inte fallet.

Jämför priser mellan olika uthyrare

Det bästa sättet för att sänka din totala hyreskostnad är att jämföra priser mellan olika biluthyrare. På de allra flesta orter har du en rad olika att välja emellan, såväl stora som små, internationella som lokala. Ofta kan de lite mindre, lokala uthyrarna vara billigare, men å andra sidan kan du inte räkna med att de pratar engelska, om det uppstår problem kan det också vara svårare att lösa dessa eftersom småfirmorna inte har ett internationellt rykte att värna om.
Om du hyr bil på plats, gå runt till ett par olika kontor och hör dig för vad de kan erbjuda för priser. Allra bäst är dock om du bokar din hyrbil redan innan du reser iväg. Då kan du i lugn och ro titta igenom de olika biluthyrarnas priserbjudanden för aktuella datum och orter. Kolla till exempel vad stora firmor som Hertz och Sixt har ett erbjuda, ibland kan du hitta specialerbjudanden på deras hemsidor som inte annonseras ut någon annanstans. Annars kan du också använda en prisjämförelsesida, där hittar du de bästa erbjudandena från en rad olika uthyrare – såväl stora som små. Vi rekommenderar den svenska sidan Hyrbilguiden för detta ändamål.

Kontrollera hyrbilen när du hämtar ut den

När du hämtar ut din hyrbil är det viktigt att du gör en visuell inspektion av den, alla smårepor och andra mindre skador måste antecknas i hyresavtalet. Om detta inte är gjort riskerar du nämligen att få betala för dessa repor – trots att det är någon annan som orsakat dem. Ta gärna foton på bilen, och gör detsamma när du återlämna den – fotografera gärna bilen på hyrfirmans parkeringsplats, då har du på fötterna ifall det blir en tvist.