Bildekoren gör bilen mer unik

Bara för att man har en klassisk Volvo så måste man inte för den skull ha lika bil som grannen. Bara för att man har köpt en bil för 20.000 så måste den inte se billig ut. Bara för att bilen är svart så behöver den upplevas mörk.


En ny trend som växer sig allt starkare är nämligen bildekor. Precis som vi dekorerar våra mobiler med skal, smycken och annat för att forma dem efter sin egen image så går det att sätta dekor på bilen för att sticka ut ur mängden. Det har länge varit vanligt att lastbilsägare ”pimpar” sin bil både utvändigt och invändigt. Det är otroligt snygga lackeringar på motorhuven och bildörren och saker som hänger i fönstren inne i hytten. Men detta har alltså detta även spridit sig till personbilar – och då inte bara till de bilar som hamnar under kategorin raggarbilar.

Utvändigt

Det överlägset snyggaste är en tuff billackering. Det kostar mest men drar också till sig betydligt flest blickar när man åker runt på stan. Att göra det själv är definitivt inte rekommenderat utan låt något riktigt proffs få släppa lös sina grafiska kunskaper.

Men det finns även billigare alternativ. Neonskyltar kan sättas upp utanpå (eller inuti mot ett fönster) som skriker ut sitt budskap till förbipasserande.

Det finns även flera olika dekaler som kan fästas på lacken som gör att det ut som att bilen har varit med om en krock eller i en skottlossning. Dekalerna liknar de plåtskador som uppstår vid dessa tillfällen och kan vara coolt att ha på lite mer ruffiga bilar. Att sätta en ”skrapad lack”-dekor på en kompis bil utan att han vet om det är fantastisk roligt…

Många sätter annars dekaler vid registreringskylten där det står mer eller mindre genomtänkta budskap. ”Öka avståndet om du kan läsa det här” är en klassiker som inte bara är rolig utan faktiskt även fyller en funktion.

Sedan finns de de pimpdetaljer som ligger på gränsen mellan lagligt och olagligt. Att efterlikna en polisbil med en strobe på taket kanske är snyggt. Men har du en sådan så använd den inte på offentliga vägar. Det uppskattas varken av medtrafikanter eller polisen.

Invändigt

Invändigt är valen betydligt fler än utvändigt. Allt som fästes på utsidan får ju under inga omständigheter ramla bort. På insidan är det inte lika stora krav. Bland det som går att välja mellan finns klassiska wonderbaoum-träd, mysdjur, plyschöverdrag och smådetaljer. En del väljer att pimpa sin växelspak genom att byta ut knoppen mot något mer coolt.  Som ett exempel kan knoppen vara en dödskalle som stirrar tomt upp på föraren.

På gamla bilar är det mycket snyggt att byta ut inredningsdetaljer mot trä eller borstad aluminium. Det skapar den äldre känslan vilket passar perfekt på gamla amerikanska bilar.