Vad är en modeportal?

En modeportal kan på ett sätt jämföras med ett köpcentrum eller galleria som har mängder av butiker vilka säljer kläder till människor med olika tycke och smak om mode. Unga, coola personer går in i en butik och hittar vad de är ute efter medan de mer äldre tar en titt i butiken bredvid för att ta del av deras utbud. Men alla människor som går dig har två saker gemensamt – de är intresserade av kläder och är under samma tak på gallerian.

En modeportal fungerar på liknande sätt men är istället digital.  Alla kan komma hit och hitta kläder, få inspiration eller läsa om mode. Utbudet är brett oavsett vad som erbjuds. För mode kommer portalen ha i fokus även om det finns portaler med olika inriktning.

Bloggar

Ett exempel på att samla mode och åsikter om detta är bloggportaler som enbart har denna inriktning. Bland de mer kända är den modeportal som Elin Kling startade upp 2011 tillsammans med Christian Remröd. Här samlade de en mängd av de största modebloggarna i världen under samma tak.  Till denna portal kommer främst personer som söker inspiration och vill följa sina favoritbloggare. Visserligen kan det förekomma någon länk till de affärer som säljer de produkter som bloggarna tipsar om men i första hand handlar det alltså om inspiration

Fakta

Den andra modellen av modeportal är den som bygger på fakta. Här samlas intressanta artiklar och nyheter från modevärlden. Till viss del är dessa sidor liknande bloggsidorna men här är det inte personliga åsikter som är i fokus i samma utsträckning som på bloggportalerna. Med djupgående analyser, krönikörer och nyheter som presenterar vad som händer runt om i världen är det mer fokus på fakta. .

En faktaportal lockar främst två olika modeintresserade grupper. För det första de som söker fakta och svar på en fråga de har. Det kan vara vad för slags jeans som är inne för tillfället likväl som att man är intresserad av en modedesigner eller annan känd profil. De längre reportagen och analyserna lockar till vidare läsning och många gånger är det här som modemedvetna kan hitta inspiration till vad som är snyggt men även fakta som förklarar varför det är så.

Den andra gruppen som gärna surfar in på en faktaportal är de som vill ha nyheter som inte är vinklade så som det ofta är i bloggarna. Likt en nyhetsportal som Aftonbladet serveras nyheter inom allt som har med kläder att göra. Både om nya kollektioner, trender och hur kända modeprofiler klär sig.

Kläder

Den sista, men inte minsta, modellen av en modeportal är den som fokuserar på försäljning av kläder likt exemplet som nämndes i början av texten. En sida som erbjuder ett mycket stort utbud av modekläder så att alla ska hitta något som passar. En vanlig webbshop är ofta mycket begränsad i sitt utbud eftersom det är inköpsansvariga som avgör vad som ska tas in i butiksutbudet. Men en säljande, eller snarare kommunicerande, klädportal är uppbyggd på ett bredare sätt.

Sidan samlar ihop kläder från en mängd olika onlineshopar och kan därmed presentera ett betydligt större utbud än vad en enskild shop kan göra. Fördelen är att hela kollektioner från stora kända modemärken blir representerade. Annars är det vanligt att man får söka efter klädmärkets jeans i en jeansaffär medan resterande av plaggen går att hitta i en allmän klädbutik.

Portalen säljer alltså inte själv produkterna, i likhet med gallerian, utan ska alltså snarare ses som en samlingsplats för en mängd butiker. Hos modeportalen Showrum visar sig just denna fördel mycket tydligt. Stort utbud av många olika klädmärken och samtidigt presenteras ofta hela kollektionerna från dessa märken.

Inte klara gränser

De olika varianter som presenterats ovan står vanligtvis inte helt separat från varandra. I en bloggportal kan det mycket väl finnas ett nyhetslöp och reklam för vissa affärer. I en faktaportal kan det finnas utrymme för en och annan bloggare och på klädportalen är det inte ovanligt att man stöter på både nyheter, bloggare och försäljning. De tre ska alltså inte ses som tre helt separata företeelser utan det handlar snarast om att modeportalerna lutar mer eller mindre åt något av dessa håll.