Flugan – ett alternativ till slipsen

När man tänker på en uppklädd man tänker man sig inte sällan honom med en slips. Och frågan är egentligen varför slipsen har blivit så mycket mer populär än flugan. Men om man nu har tröttnat lite och vill variera sig är alltså flugan ett alldeles ypperligt alternativ.

En fluga är en klassisk accessoar för herrar och kan också kallas för rosett. Detta är liksom slipsen en kravatt för män. Och anledningen till att flugan kan kallas för rosett är helt enkelt för att man knyter den som en rosett. Även om det kan låta enkelt är det inte alla som klarar av konsten att knyta en fluga. Men i dag finns det hjälp att få eftersom du har möjlighet att köpa flugor som redan är färdigknutna i butikerna. Dock bör du bemästra att knyta din fluga på egen hand om du vill anses vara en korrekt gentleman.

För att skilja färdigknutna och oknutna flugor åt i butikerna i dag kan du oftast fråga om en så kallad ”butterfly” om du vill ha en oknuten. Men faktum är att det egentligen står för en viss modell som har breda ändar. Vill du däremot ha en fluga med smalare ändar som också är rakare i sin utformning är det en så kallad ”batwing” du vill åt. Och om vi talar om en generell fluga på engelska är det en ”bow tie”.

I dag finns det ett stort utbud av accessoarer för män på nätet via olika nätbutiker och om du är på jakt efter något nytt kan du se snygga flugor här. Oftast har du större chans att välja och vraka online än i vanliga butiker. Samtidigt är det så klart smidigt att få hjälp av personalen i en butik också.

Flugan i historien

Flugan, liksom dess konkurrent den moderna slipsen, lanserades under 1800-talet. Men det finns kravatter som påminner om flugan redan från 1600-talet. Så det är inte direkt någon nymodighet i utbudet med accessoarer i dag.

Det säga att flugans storhetstid varade någon gång från sekelskiftet runt 1900 till och med 1940-talet. Därefter har slipsen varit det mer populära alternativet. Dock är flugan fortfarande aktuell i vitt till frack och i svart till smoking. Men sedan finns det så klart fortfarande män som föredrar en fluga framför en slips.

Knyta den rätt

Liksom slipsen ska flugan knytas på ett speciellt sätt för att det ska vara korrekt. Visserligen finns det som sagt möjlighet att köpa en variant som redan är knuten i butik. Men det är aldrig fel att ha kunskapen om hur du gör på egen hand i bagaget. I dag finns det ju instruktionsvideos för mer eller mindre allting som du hittar genom en enkel sökning på nätet. Här har du till exempel ett tips på att det är så här man knyter en fluga som du kan kika på för att få rätt på hur det egentligen går till.