Patchwork – ett hantverk på frammarch

Patchwork mattor har tillverkats under lång tid men det är inte förrän under de senaste åren som mattorna har blivit allmänt populära. Genom att de tillverkats med en teknik som liknar lapptekniken har mattorna en historia som startar för över 5000 år sedan. Det finns nämligen geologiska fynd som pekar på att mattor syddes ihop av lappteknik redan under Egyptens storhetstid och fynd har även gjorts i Kina från ungefär samma tidsepok.

Medeltiden gav ytterligare användningsområden

Under medeltiden tog tekniken bakom mattorna ett steg till och blev en del av slagfältet. Genom att sammanfoga flera olika tyger skapades ett skydd för soldaterna långt innan metallbrynjorna var uppfunna.

Någon gång på 1200- eller 1300-talet tog sig patchwork mattorna in i hemmen i en mer utbredd omfattning. På grund av det kallare klimatet blev man tvungen att försöka hålla värmen kvar i huset vilket gjorde att hela golv täcktes av dessa mattor. Så fortfarande fyllde mattorna i första hand en praktisk funktion något de allt mindre gör idag.

Idag går det att hitta de som fortfarande använder sin pathwork matta för att få värme men det är betydligt vanligare som inredning hos de som inte vill ha en lika matta som grannen har. För det som alltid har varit unikt för just patchwork mattor är att en matta aldrig är lik någon annan. De sys nämligen ihop av delar av andra mattor. De bästa bitarna av trasiga mattor skärs ut och blir med hjälp av lapptekniken en ny helt unik matta.

Patchwork mattor idag

När Patchwork mattorna började lanseras i butik var de gjorde av kelim mattor och ullmattor. Men de som framförallt blivit populära på sistone är patchwork mattorna som är tillverkade av kohud. De behåller den naturnära känslan men har samtidigt en lyxig och exklusiv stil.

Dessa finns till försäljning hos stora möbelvaruhus men de är då maskintillverkade i stora upplagor och eftersom patchwork mattornas originalitet bygger på att de är olika varandra är det många som väljer originalen framför dessa repliker av en riktig patchwork matta. Det är trots allt det unika som de flesta är ute efter idag.

Att försäljningen av patchwork mattor har ökat betydligt är alltså inte så konstigt i en tid då det mesta är massproducerat och det är svårt att hitta en unik produkt som ingen annan har. Idag är det dess originalitet som är dess styrka även om många fortfarande köper de för att värma kalla golv – som de en gång uppfanns för att göra.