Ledlampan – Billigast, enklast och mest variationsrik

Den teknik som dagens LED-lampor är uppbyggda av har sin historia från 1907. Det var då som Henry Joseph Round upptäckte elektroluminansen. Men eftersom hans mål var ett helt annat med sin forskning tog det ett årtionde innan tekniken tog sitt nästa steg mot dagens LED-lampor.

Dioden uppfanns visserligen av Oleg Vladimirovick Losev på 20-talet men det skulle dröja ända fram till 60-talet innan den första lysdioden tillverkades med en ljusbart sken. År 1997 marknadsfördes LED-lampan för konsumenterna och sedan dess har det gått extremt snabbt framåt. Idag är det många som väljer LED-lampor till sina hem och framförallt när det gäller punktbelysning eller på ställen där det behövs mycket små tekniska lösningar som t.ex. i LED-lister eller markeringsbelysning.

Ekonomin

När det gäller konsumenter är den vanligaste orsaken till att man köper LED-lampor  att dessa är betydligt billigare än den klassiska glödlampan. En LED-lampa är visserligen dyrare i inköp per styck men då livslängden är mycket längre och energiförbrukningen betydligt lägre blir dessa lampor mer ekonomiska än att använda än de gamla glödlamporna.

Variation i färg, temperatur m.m

Med LED-tekniken går det att skapa olika färger utan att behöva använda filter av olika slag. Det går i stort sett att skapa vilken färg som helst och eftersom många konstruktioner av LED-produkter består av en mängd små LED-lampor är de lätt att variera färgerna inom samma produkt. Dessutom går det att ha produkter som ändrar färg utefter ett förinställt mönster. Även färgtemperaturen går att variera oavsett om man vill ha en statisk eller växlande temperatur.

Med dess variation har LED-lamporna allt mer börjat användas vid inredning som tex spotlight på skena. De olika lamporna kan både ha olika färg, styrka och temperatur. Allt för lyfta fram olika delar i rummet på olika sätt. (Läs mer)

Enklast

LED-tekniken möjliggör ljuskällor i mycket små utrymmen vilket har skapat helt nya ljusprodukter som ljusslinga och led list. Se dem här. Tack vare dess enkelhet och att obefintlig värmeutstrålning har det vuxit fram en mängd produkter både inom inredning, allmänbelysning och industribelysning.

Säker och hållbar

Till skillnad mot en klassisk glödlampa är LED-lampan extremt hållbar. Det krävs att lampan krossas för att den ska sluta lysa. Detta till skillnad mot en glödlampa där glödtråden är mycket skör och lätt går av om lampan skakas eller stöts till när den är varm.  Eftersom LED inte avger någon värme är de även säkrare med tanke på risken att bränna sig på dem vid hantering.

Även livslängden är statisk vilket inte är gällande för glödlampan. Med detta menas att LED-lampan håller lika länge oavsett om man tänder och släcker den tusentals gånger. Detta i jämförelse mot glödlampan där antalet tändningar påverkar livslängden negativt.

 

Miljön

Orsaken att glödlampen idag fasas ut för att till slut slutas säljas är dess dåliga miljöpåverkan. Istället tar lågenergilampor över i hemmen som är uppbyggda av annan slags teknik. Det finns flera olika lösningar på marknaden men likheten är att samtliga är bättre för miljön.

Detta både genom att det går åt mindre energi för att lamporna ska hållas lysande samt att dess livslängd är så mycket längre.

Med en vanlig glödlampa går 95% av energin åt till värme som lampan avger. Eftersom lampans primära uppgift är att lysa är det alltså endast 5% av den energi som tillförs som verkligen används till dess syfte. Det går att jämföra med LED-belysningen där 50% av energin går ut som ljus. Skulle samtliga lampor i ett hem bytas ut från glödlampor till LED-lampor minskas energiförbrukningen för lampor alltså med ca 45%. Av hushållets totala energiförbrukning beräknas 20% gå till lampor vilket gör att ett hushåll med andra ord kan minska sin förbrukning med 10% bara genom att byta samtliga lampor.

Även livslängden skiljer sig lika mycket åt. En klassisk glödlampa håller, vid bra förhållanden, 1000-2000 timmar. Detta ska jämföras med LED-lampan som vid bra förhållanden kan användas ca 30.000 timmar. De håller alltså upp till 30 gånger längre. Visserligen är priset dyrare per lampa men definitivt inte 30 gånger större.