Kokosvatten – istället för sportdrycker

En kritik som framförs mot sportdrycker är att de i stort sett enbart består av socker och olika salter. Det är visserligen vad kroppen behöver för att snabbt återställa olika balanser men samtidigt är priset på dessa drycker så dyra att något mer skulle kunna krävas.

Ett alternativ är att dricka kokosvatten vilket enligt viss forskning skulle kunna vara mer effektivt än just dessa artificiella sportdrycker.I likhet med sportdrycken återställer kokosvattnet vätskebalansen i kroppen genom att drycken innehåller salter och mineraler som kroppen är i behov av.  Det innehåller även elektrolyter vilket det däremot är färre som är medvetna om. Detta är ett slags mineraler som är med och påverkar vätskebalansen i kroppens celler.

De stora fördelarna med kokosvatten som återställande dryck är flera:

För det första är det helt naturligt vilket inte kan sägas om de massproducerade sportdryckerna.  För det andra innehåller kokosvatten betydligt mer av några av de viktiga ämnena som återställer kroppen än de sportdrycker som finns på marknaden. När det gäller kalium innehåller tex denna dryck 294mg vilket ska jämföras med en medeldryck inom sportdrycker som endast har 117mg.

För det tredje innehåller denna naturliga dryck betydligt mindre natrium. I jämförelse med en energidryck har kokosvatten 20 gånger mindre natrium.

För det fjärde är sötningen både mindre och bättre. Kokosvatten är sött på grund av 5mg naturligt socker vilket ska jämföras med det raffinerade sockret som finns i de andra dryckerna och då i mängder kring 25mg.Läs mer om kokosvatten på Kokosvatten.nu

 

Vad som sedan är godast är det helt upp till individen att avgöra. Många anser att kokosvattnet är godare och fräschare men det viktigaste är inte hur smaken är utan dess effekt. Detta i alla fall om vattnet dricks för att just återfå energin.
Däremot finns det många som även använder kokosvatten i drinkar och i smoothie. I dessa fall är det nyttigt och gott. Hur mycket energi som personen får av det är i dessa fall helt irrelevant.