Hemsidan – Ditt skyltfönster utåt

Butiker som ligger i stadskärnan har en stor marknadsföringsfördel i och med att de har stora skyltfönster där de kan exponera sina varor. Med lockande priser eller produkter kan människor som går förbi känna att de vill gå in och titta lite. Detta även om de inte tänkt besöka butiken från början.

Precis på samma sätt fungerar den digitala marknadsföringen via företagets hemsida. Även på internet kan man ”strosa omkring” och ramla in på en sida. Samma sekund som en person kommer in på sidan blir den bedömd om det verkar vara något att surfa vidare in på. Exakt samma process som sker när någon står utanför ett skyltfönster och bedömer vad som finns innanför.

Men detta är något som allt för många företag (och framförallt småföretag) glömmer bort. De ser hemsidan som en informationskanal till kunder som skriver in adressen i webfönstret eftersom de vet var de vill. Att locka in dem är inte svårt. De söker sig ju till sidan för att de vet vad som finns där. Men ett företag kan omöjligtvis leva på enbart återkommande kunder.

Ser man sitt företags hemsida som ett skyltfönster istället för en enkel informationskanal sätter det också betydligt högre krav på sidan. Det är då man behöver ta steget från att själv bygga ihop den till att söka efter någon som kan göra det professionellt.

Det finns en rad webbyråer som kan göra en hemsida till företag vilket är något som snabbt betalar sig tillbaka. Men idag handlar det inte enbart om att bygga upp en företagshemsida för att allt sedan ska vara klart. Kravet i den digitala världen är lika stor som i den fysiska. Det räcker inte bara med ett snyggt skyltfönster – något måste även finnas därbakom.

Det webbyrån därför gör är att både bygga en snygg, attraktiv och funktionell hemsida samtidigt som de bygger för framtiden. Ofta är en blogg inkopplad eftersom både kunderna och Google gillar bloggar. Att bygga en hemsida för företag och inte tänka på Google är idag nästintill meningslöst. Alla som söker efter något använder idag Google och att då komma på  topp 10 placering på vissa sökord är värt extremt mycket. Betydligt mer än att få helsidesannonser i kvällstidningarna eller liknande.

Av den anledningen bygger även dagens webbyråer SEO-vänliga hemsidor som lätt hittas av Googles sökmotorer. Det är även ofta möjligt att ha ett löpande samarbete där byrån har ansvar för den digitala marknadsföringen mot just Google och se till att hemsidan ligger relativt synligt.

Det sista steget som sitter ihop med en väl fungerade webplats är de sociala medierna. Idag används Facebook i extremt stor utsträckning och många söker även kontakt med företag genom detta sociala medie. Här kan öppna diskussioner föras om produkter och tjänster och tävlingar kan utannonseras som sedan sprider sig som en löpeld från sida till sida.  Facebook i första hand men även twitter och andra medier kan implementeras på en hemsida för företag och skapar då betydligt flera kontaktmöjligheter till kunderna än vad en klassisk hemsida gör.

Oavsett vilken väg du väljer att gå så kom ihåg – Ditt skyltfönster måste vara snyggt för att någon ska vilja gå in och se vad du säljer.