Vitaminers funktion

 Att människokroppen behöver vitaminer vet de allra flesta om. Vad de olika vitaminerna har för olika funktion är det däremot färre som har koll på. Vitaminerna motverkar bland annat infektion och behövs för att blodet i kroppen ska kunna koagulera normalt. De som har vitaminbrist kan få en mängd olika symtom. I dessa fall kan läkare rekommendera att tillskott äts för att öka just detta ämne i kroppen. Vitaminer går att köpa på apotek och hälsokostbutiker eller online på bland annat www.vitamintorget.se.

Vitaminer brukar delas upp i fettlösliga och vattenlösliga. De fettlösliga är A, D, E och K vilka kroppen kan lagra. De vattenlösliga är B och C-vitaminer vilka inte kroppen kan lagra vilket betyder att man behöver tillföra kroppen dessa dagligen.

Några av de vanligare är: 

C-Vitamin

C-vitaminen är den vitamin som de flesta förknippar med att den ska motverka förkylningar. Det är också rätt eftersom den bygger på immunförsvaret även om det inte är dess enda funktion. Förutom detta verkar den antiinflammatoriskt, motverkar infektion och främjar bindvävens ämnesomsättning. 

Förutom det ovan nämnda ökar även C-vitaminerna fettförbränningen och hjälper kroppen att omvandla fett till energi. 

Vitaminen underlättar också för kroppen att ta upp järn, zink, kalcium och vitamin B9.  De livsmedel som har extra hög nivå av C-vitamin är bland annat nypon och bär, citrusfrukter, spenat och många grönsaker. 

A-vitamin 

A-vitamin är viktigt för människans utveckling genom att den främjar kroppens produktion av testosteron och skelettutveckling. Vitaminen är även bra för hud och hår vilket gör att den ibland tillförs i skönhetsprodukter. Enligt vissa studier är ger den även positiva effekter på att minska risk för hjärt- och kärlsjukdomar. 

Eftersom den är viktig för synen är även några av symtomen vid a-vitaminbrist att man får dåligare mörkerseende, blir mer känslig mot ljus och kan få ögonkatarr. Vid långvarighet med sådan brist kan till och med blindhet uppstå. Detta är extremt ovanligt i utvecklade länder men förekommer i u-länder. 

A-vitamin hittas främst i produkter som lever, fisk, ägg och kött.  Dessutom finns det mycket betakaroten i röda och gula vegetariska produkter. Betakaroten kan sedan kroppen omvandla till A-vitamin. 

D-vitamin

D-vitamin finns i ägg och fisk men även i mjölkprodukter även om det är i mindre mängd. Den skapas också när man är i solen. Eftersom vi har så mörkt i Sverige under stora delar av året behöver framförallt småbarn äta extra D-vitamin vilket sker i droppform. Hur mycket D-vitamin som barnet behöver äta och hur långt upp i åldern det ska ske är lite olika men generellt kan sägas att ju mörkare hy desto mer D-vitamin krävs. 

Även många vuxna får D-vitaminbrist under vinterhalvåret och bör därför tänka på att äta extra mycket fet fisk under den perioden. Alternativt köpa kosttillskott.

 Vitaminen är speciellt viktiga för kroppens cellers tillväxt. Det är därför som det är extra noga för barn att få i sig tillräckligt. Den påverkar även skelettet och motverkar benskörhet. Utöver det förbättras upptaget av kalcium och fosfor, motverkas trötthet samt inflammation. 

Klicka här för att läsa mer om vitaminer