Vattengympa för gravida

Vattengympa är en träningsform som har sin stora fördel i att det är så mjukt för kroppen. Många gånger skulle samma övningar kunna utföras på golvet men risken för skador och att man sträcker sig är då betydligt större. Vattnet skapar ett lagom motstånd för att man inte ska överarbeta rörelserna samtidigt som vattengympaövningarna ofta utnyttjar just vattenmotståndet för att göra rörelserna lite mer effektiva.

Tack vare dess mjukhet mot kroppen har vattengympa blivit speciellt vanligt inom rehabilitering. De som ska ta sig tillbaka från en skada och sakta träna upp olika muskelgrupper kan exempelvis rekommenderas gå på denna träning.

En annan grupp som vattengympa är speciellt bra för är gravida. Många har smärtor under graviditeten och i och med att magen växer kan det kännas svårt att gå på de träningspass man brukar. Utifrån det behovet har speciella grupper för gravida vuxit fram där övningarna även är inriktade på de muskelgrupper som gravid kan behöva träna upp.

Hur dessa pass är uppbyggda varierar men många gånger har man det i tre delar. De mer fartfyllda och energiska bitarna fokuserar på förlossningsförberedande övningar. Därefter följer mer avslappningsövningar med stort fokus på andningen. Även detta kan ses som förlossningsförberedande men på ett annat sätt. Sista delen har än mer fokus på koncentration och avslappning.

Överlag kan gravida gå på vilket vattengympapass som helst, så länge det inte gör ont eller är besvärligt. Men många som testat på dessa speciella grupper anser att det är betydligt mer behagligt. Man ska ändå komma ihåg att kroppen förändras radikalt under graviditeten och att alla övningar man tidigare gjort inte är lika lätta att genomföra.

Fördelarna upplevs ofta vara:

–        Piggare

Precis som med vilken träningsform som helst så upplever de flesta att de blir piggare av träning. När det gäller gravida är det otroligt lätt att sluta träna när man upplever att orken och fysiken minskas. Men är träningen tillräckligt lustfylld och behaglig ökar chansen att man kommer att träna regelbundet.

–        Motverkar framtida ryggbesvär

Att få ont i ryggen är en av de vanligaste åkommorna för gravida. Genom att träna på vattengympa för gravida kommer ryggbesvären att till viss del förebyggas. Detta genom att man både tränar upp rörlighet och muskelatur kring ryggpartiet.  Därmed inte sagt att man per garanti inte kommer att få ryggproblem. Men chansen ökar att problemen kommer att bli mindre.

–        Bättre sömn

Att man får bättre sömn av träning vet de flesta. Men det man även övar mycket på i just denna träningsform är avslappning och i vissa fall meditation. Det är något som visar sig resultatmässigt i att man sover bättre och kan fokusera på att vara avslappnad på ett tydligare sätt.

–        Håller dig i form

Det tar lång tid att träna upp kondition, styrka och smidighet. Men det går relativt snabbt att minska förmågan på alla dessa punkter. Börjar man slarva med träning redan tidigt i graviditeten kan det betyda att man håller sig borta från träning i över ett halvt år. Det är lätt att förstå att man inte orkar eller tycker att det är svårt. Men det är som ond eller god spiral. Den som tränar orkar mer och orkar träna. Den som inte tränar orkar mindre och orkar därmed inte att träna.  Vilken väg väljer du?