Essentiella aminosyror, kroppens livsnödvändiga byggstenar

Aminosyror är vad som bygger upp protein. Ordet kommer från det grekiska ordet ”proteus” som kan översättas ungefär med ”den viktigaste” eller ”den första”.  Detta näringsämne är själva råmaterialet i vår kropp, utan protein kan vi varken bygga muskler, organ eller hormoner. Alla vävnader i kroppen som celler, blodkroppar, enzymer och antikroppar är skapade av proteinerna. Dessutom är detta ämne nödvändigt som bränsle och energikälla.

Aminosyror  

Protein bildas av aminosyror som är en kemisk förening av kväve och väte. I varierande kedjeformationer bildar dessa olika typer av proteinämnen. Proteinet i vår kropp består av 22 olika aminosyror. I cellernas dna finns all nödvändig information lagrad om hur de olika aminosyrorna ska sättas ihop för att bygga proteinet. Åtta (nio hos barn) av dessa syror kan kroppen inte tillverka själv. Den gruppen kallas för de essentiella aminosyrorna. De är helt livsnödvändiga och det enda sättet att få i sig dessa aminosyror är genom en kost som består av tillräckligt mycket proteinämne, naturligt eller med hjälp av kosttillskott. Naturligt finner man de essentiella aminosyrorna i mat som är rik på protein som fisk, kött, nötter och baljväxter. Utan tillräckliga mängder av essentiella aminosyror kan kroppen inte bygga muskler eller upprätthålla ett starkt immunförsvar vilket leder till olika sjukdomar och hälsobesvär. Läs mer om EAA ”Essential Amino Acids” här.


De åtta essentiella aminosyrorna och deras funktioner

Fenylalanin är en aminosyra som har en lugnande antidepressiv funktion, kontrollerar aptiten och har en smärtstillande effekt. Den andra essentiella aminosyran som reglerar humör och vår psykiska välfärd är tryptofan som är en nödvändig beståndsdel för att kroppen ska kunna tillverka hormonet serotonin som verkar ångestdämpande och förbättrar sömnkvalitén. Leucin, isoleucin och valin är tre så kallade grenade essentiella aminosyror som förbättrar immunförsvaret och ökar kroppens uthållighet. Lysin är en aminosyra som är nödvändig för reproduktion och fertilitet och även hjälper till med koncentration och fokus. Metionin hjälper till att bibehålla normala kolesterolvärden och treonin är en aminosyra som behövs för att man ska kunna tillgodogöra sig proteinämnen man får i sig genom föda.

Med hjälp av dessa åtta ämnen så kan kroppen sedan bilda flera av de övriga aminosyrorna, så kallade icke-essentiella som till exempel glutamin och arginin. Glutamin stimulerar kroppens tillväxthormoner och minskar bildningen av mjölksyra i våra muskler vilket gör den till den mest effektiva aminosyran vad gäller att bygga muskler. Det är också en av de vanligaste aminosyrorna som tas som kosttillskott av idrottare, både glada amatörer och proffs eller av människor som lider av muskelnedbrytande sjukdomar.

Hur får man i sig tillräckliga mängder?

En person som äter en varierad, balanserad kost med kött, fisk, ägg och mjölkprodukter behöver inte nödvändigtvis ett tillskott av aminosyror men om man vill optimera sin träning eller förbättra sitt immunförsvar kan det vara bra. Vegetarianer och veganer får visserligen i sig proteiner och därmed också aminosyror genom till exempel nötter, baljväxter, tofu och bananer men det är extra viktigt att man tänker på att få i sig tillräckliga mängder av de essentiella aminosyrorna när man på olika vis begränsar sin kost. Mer information om aminosyror i allmänhet hittar du på Aminosyror.com.