Enkel träning för dig som vill träna hemma

Att träna på gym har sina fördelar. Det är roligt att träffa folk, gymmet har många olika maskiner och ofta en ”träningsatomsfär”. Men det finns också minst två nackdelar. För det första kostar det pengar, många gånger ganska mycket per månad. För det andra är det tidskrävande då man både tappar tid på att ta sig till gymmet och att ta sig hem. Då är det ett bättre alternativ att träna i hemmet. Det finns mängder av övningar som går att utföra och många gånger behövs inte ens några hantlar eller andra tillbehör.

Några exempel på träningsövningar som är enkla att utföra hemma är:

Plankan

Plankan är en övning som främst tränar magmuskler men även en del ryggmuskler. En mycket bra övning för att bygga upp rätt stabilitet i kroppen vilken resulterar i en bättre hållning. Hållningen är många gånger det som gör att folk får ont i kroppen helt i onödan.

Övningen går ut på att man lägger sig på mage på golven. Sedan lyfter man upp överkroppen och vilar därmed på underarmarna. Benen sträcks ut och man står ”på tåna”. Som att göra armhävningar fast statiskt. Det är viktigt att skulderbladen ligger tätt inpå ryggen och att hela kroppen är rak som en planka. Orkar man inte hålla denna ställning länge är det bättre att avsluta än att börja fuska på ställningen under träningstiden. Stå så länge du orkar och våga lägg på några sekunder per gång.

Prone Cobra

Även Prone Cobra är en övning som är mycket bra för de som har dålig hållning. Som övningen ovan behövs inte några hantlar utan bara en skönt underlag att utföra övningen på. Lägg dig ned på en matta eller liknande på mage. Böj upp överkroppen samtidigt som du låter dina armar peka snett bakåt – som flygplansvingar. Håll där för att sedan slappna av dvs ligga platt på mage igen och låta armarna vila bredvid kroppen. Detta är både stretchning av viktiga delar av kroppen samtidigt som både mage och rygg byggs upp.

Men fäst dig inte vid en övning…

Detta är två mycket bra övningar för hållningen men det man framförallt bör tänka på är variation. Visserligen kan vissa övningar vara extra roliga och många tycker om de som bygger synliga muskler eller som ger snabba resultat. Men för att kroppen ska må bra är det viktigare att göra allsidig träning. För att få detta kan man med fördel välja något av de träningsprogram som finns gratis att ladda ner online. Dessa utgår från kroppens olika muskelgrupper vilket gör det allsidigt. Utöver det brukar dessa program vara roligare att följa eftersom man förstår tydligare vad och varför man tränar som man gör. Mer om att träna hemma går att läsa på frisksport.nu