Hur får man inspiration till nya illustrationer när fantasin står stilla och idéerna tagit slut?

När man håller på med illustrationer eller bilder, oavsett om man gör det för skojs skull eller som yrke, så lär fantasin till nya illustrationer någon gång sluta flöda.  Vad gör man då när man sitter där med ett blankt papper och idéerna har tagit slut? Det är just det den här artikeln ska försöka svara på med hjälp av tre olika steg

Steg 1: Syfte och sammanhang

Börja med att fundera på till vilket syfte eller i vilket sammanhang bilden ska användas. Ska den till exempel användas i en annons för ett klädföretag eller i en bok för småbarn? Är det bara för skojs skull du gör den kan du ändå fundera på i vilket sammanhang bilden kommer visas eller användas i.

Steg 2: Googla sammanhanget/syftet

När du har kommit fram till ett syfte eller ett sammanhang kan du börja sätta igång att googla fram idéer. Till exempel: Du har kommit fram till att din bild kommer att användas i en annons för de nya Adidas-skorna. Det första du kan göra då är att googla ”Adidas+skor” eller ”sko+annons”. Studera bilderna som kommer upp och tänk kreativt. Redan under detta steg kanske det börjar komma några idéer

Steg 3: Googla lite mer!

När du har googlat en stund på olika sko-annonser och bilder kanske du har kommit fram till att den där annonsen, som till exempel hade ett litet monster som höll upp den nya skon var ju rätt finurlig ändå, något i den stilen skulle jag kanske kunna göra. Om du då fortfarande inte har en klar bild av hur det ska se ut kan du googla lite mer. Fast den här gången mer specifikt på till exempel ”monster” eller ”rolig tecknad figur”. På det här sättet har jag fått massor av oväntade idéer.

Tips

Innan du börjar googla och fundera kan det vara en bra idé att besöka Adidas hemsida (eller liknande passande till det du ska göra) och titta på deras annonser där och se vad de har för stil, så att du vet ungefär vad de är ute efter. Om du ska göra en annons för ett företag är det också alltid bra att fråga de vad de har tänkt sig, hur de vil att annonsen ska se ut, vilken målgrupp och om de har några andra speciella önskemål.

Fortfarande inga idéer?

Om du efter att ha gjort alla steg fortfarande inte kan få till det eller om du helt enkelt inte kommit på något skulle jag rekommendera dig att göra något annat en stund. Spela något spel, kolla facebook, sov en stund, träffa några kompisar och försök sedan igen. Inspirationen kan komma när du minst anar det!